Je libo uzeného lososa? Ve Fjord Bohemia jich vyrobí 700 kg denně

Jan Bártl, ředitel společnosti Fjord Bohemia

Jan Bártl, ředitel společnosti Fjord Bohemia Zdroj: Fjord Bohemia

Udírenská komora Mauting zvládne vyudit až 700 kg ryb za jeden den
4
Fotogalerie

Potravinářský závod Fjord Bohemia, který patří do investiční skupiny Invest & Property Consulting a.s. (IPC), se zaměřuje na zpracování a prodej mořských produktů z celého světa. Pro své zákazníky připravil v adventním čase novinku – produkt plátky uzeného norského i divokého lososa či halibuta ve speciálním vánočním balení. Uzené ryby v různých formách a marinádách jsou velmi oblíbené jak v Česku, tak celé Evropě.

Fjord Bohemia

V Čechách patří uzení téměř mezi národní tradice a zákazníci jsou velmi citliví na chuť a kvalitu. Firma Fjord Bohemia si je této skutečnosti dobře vědoma a uzení ryb věnuje maximální péči. Ředitel společnosti Jan Bártl zdůrazňuje, že příprava i samotný proces výhradně probíhá podle tradičních postupů. „Nepoužíváme tzv. injektaci ani chemické přípravky jako jsou rychlosoli, oxidanty a tekuté kouře. Lososa ručně marinujeme jen v soli a cukru, bez chemie a udíme na bukovém dřevě. Proto máme zcela jiný produkt než konkurence,“ vysvětluje Jan Bártl.  „Marinování trvá 15 hodin, samotný proces uzení trvá od šesti do devíti hodin. Prostřednictvím tohoto postupu pak ryba dostává intenzivní a plnou chuť uzeného lososa,“ dodal Bártl.

Marinovací směs se ve Fjord Bohemia připravuje ručně a bez jakékoli chemieMarinovací směs se ve Fjord Bohemia připravuje ručně a bez jakékoli chemie | Fjord Bohemia

Uzené plátky lososa nebo halibuta z Fjord Bohemia můžete zakoupit v České republice např. na Rohlik.cz, v Makru, či prodejnách JIP. Zahraniční trhy uzených výrobků jsou Rakousko, Bulharsko či Rumunsko. Zajímavostí je, že v každé zemi mají zákazníci své preferované chutě. „Pro rakouské zákazníky musíme snížit intenzitu kouře, protože nechtějí tak intenzivní vůni a více slanou chuť. Naopak Maďaři požadují více kouře a soli protože uzeného lososa konzumují jako delikatesu k pivu. Na každou zemi se upraví receptury tak, aby byl zákazník maximálně spokojený. Vždy ale dbáme na to, že používáme pouze původní postupy a žádné náhražky a pouze tu nejvyšší kvalitu ryby,“ vysvětluje Jan Bártl.

Vánoční produktová novinka – norský losos, uzený, plátkyVánoční produktová novinka – norský losos, uzený, plátky | Fjord Bohemia

Pokrmy z mořských ryb jsou přínosné i po výživové stránce. Obsahují vysoký podíl bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitamínu D a díky uzení za studena si zachovávají všechny svoje pozitivní vlastnosti a nejsou znehodnoceny vysokou teplotou. Jsou i vydatným zdrojem vitaminů skupiny B, jako je například vitamín B6, B12 a B3. Právě tuto sérii vitamínů potřebuje naše tělo pro celou řadu svých funkcí. Minimálně jednou za měsíc by se proto mořské ryby měly objevit v našem jídelníčku.