Meloun, osvěžující letní pochoutka, jak ji využít?

Zdroj: unsplash.com, Katya O.

Právě proto, že meloun obsahuje spoustu vody, je vyhledávaným osvěžením v letních měsících, kdy více než kdy jindy musíme tělo udržovat hydratované. Kromě toho obsahuje řadu vitaminů či minerálu. Jaké jsou možnosti, pokud vás již konzumace samotného melounu omrzela?

Osvěžující melounové mojito

Příprava melounového mojita zabere pouhých pár minut a výsledek rozhodně stojí za to, ať už v nealkoholické, anebo v alkoholické verzi. Díky kombinaci s mátou hotový drink nejen hydratuje, ale ještě navíc příjemně zchladí přehřátý organismus. Po jakých ingrediencích se v Lidl letáku PDF porozhlédnout?

Potřebné ingredience

  • 1 šálek nakrájeného melounu, zbaveného slupky a semínek
  • 6 lístků máty
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ limetky, nakrájené na plátky
  • podle chuti bílý rum
  • soda
  • kousek melounu
  • trocha máty na ozdobu

Postup

Do sklenice vložte rozmixovaný meloun s lístky máty, následně cukr a plátky limetky. Pomocí paličky všechny ingredience ve sklenici pomačkejte, aby se uvolnil dostatek šťávy a vůně. Pokud používáte, přidejte bílý rum a drink pořádně promíchejte. Na závěr do sklenice přilijte sodu a nezapomeňte ani na drcený led nebo na několik ledových kostek. Opět mojito promíchejte a na závěr sklenici ozdobte melounem s mátou. 

Tip! Melounové mojito je skvělým drinkem pro kteroukoliv zahradní party či setkání s přáteli. 

Chutný melounový sorbet

Ochladit se během dne je možné pomocí melounového sorbetu, který lze buď zakoupit v obchodě, anebo se vrhněte do přípravy domácí pochutiny. Aby byl sorbet nejen chutný, ale také cenově příznivý, vyplatí se sledovat akce meloun v letácích, jako je třeba výše zmíněný Lidl leták PDF nebo Penny leták na příští týden. Oproti klasické zmrzlině je sorbet více osvěžující a lépe stravitelný. Pro ještě lepší chuť neváhejte do melounového sorbetu přidat také několik lístků máty.

Potřebné ingredience

  • 4 šálky nakrájeného melounu, zbaveného slupky a semínek
  • ½ šálku cukru
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • špetka soli

Postup

Nakrájené, slupek a semínek zbavené kousky melounu vložte do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Poté přidejte cukr, citronovou šťávu, špetku soli a znovu mixujte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs se dobře spojí.

Nyní přelijte melounovou směs do misky nebo nádoby a zakryjte ji. Vložte ji do mrazáku na minimálně 4-6 hodin, nebo dokud nezmrzne. Po uplynutí času z mrazáku sorbet vyjměte a nechte jej asi 5 minut při pokojové teplotě, aby trochu změkl a lépe se podával.

Servírujte melounový sorbet v pohárcích, ozdobených plátky melounu nebo lístkem máty.

Nevšední recept na salát s melounem

Těžká, hutná jídla typická pro českou kuchyni v letních měsících efektivně zastoupí zdravější verze, jako jsou saláty. Připravit se dá dokonce takový, ve kterém opět hlavní roli hraje meloun, proto ani v tomto případě nebude naškodu vyhledat akce melounv Penny letáku na příští týden. Sladkost melounu příjemně doplní okurka s červenou cibulí, po jakých konkrétních surovinách se v letáku porozhlédnout?

Potřebné suroviny

  • 4 šálky na kostky nakrájeného melounu, zbaveného slupky a semínek
  • 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • ½ šálku nasekaného čerstvého kopru nebo máty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

V připravené misce smíchejte nakrájený meloun, plátky okurky, plátky červené cibule a nasekaný kopr nebo mátu. V jiné misce pak smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře ingredience promíchejte, aby se vytvořil jednotný dresink.

Vzniklý dresink nalijte na salát a jemně jej promíchejte, aby byly ingredience rovnoměrně pokryté. Podávejte salát okamžitě, aby se uchovala čerstvost a chuť ingrediencí.