Nevyužitý půdní prostor je vhodný pro mladé rodiny, dotace můžou pomoci

Zdroj: VELUX Magyarország Kft.

4
Fotogalerie

V českých rodinných domech a bytech je řada nevyužitých půdních prostor. Ty přitom mohou pomoci především mladým rodinám k většímu bydlení. Půda je ideální např. pro vybudování dětského pokoje. Při rekonstrukci staršího bydlení nově pomůže dotační program „Oprav dům po babičce“.

Jedním z nejjednodušších řešení současných problémů s nedostatkem bydlení může být využití půdních prostor. České domácnosti se ale zatím do využívání půdy příliš neženou, a to přesto, že půdu má k dispozici téměř třetina českých rodinných domů či bytů. Z aktuální studie společnosti VELUX vyplývá, že 25 % českých domácností má k dispozici půdní prostor, ale nevyužívá jej. Dalších 10 % pak má místo na půdě upravené k bydlení, ale nebydlí v něm. Na půdě tak nyní bydlí jen 2 lidi ze 100.

VELUX Magyarország Kft.

S přestavbou půdy pomůžou nové dotační programy

Náklady na rekonstrukci půdy lze výrazně snížit pomocí různých dotačních programů. Pouhá 4 % českých domácností přitom připouštějí, že již v minulosti nějaký podobný program využila. „V rámci nového dotačního programu lze získat až milion korun na rekonstrukce vedoucí k nižší energetické náročnosti. Rekonstrukce půdních prostor na bydlení přesně do takového zaměření spadají,“ připomíná marketingový manažer výrobce střešních oken VELUX Zdeněk Okáč. „Staré nepoužívané půdy se tak mohou brzy dočkat nového smysluplnějšího využití, především mladé rodiny je rády využijí,“ uzavírá Zděnek Okáč.

Dotační programy na rekonstrukce bydlení sleduje a případně v budoucnosti bude chtít využít 43 % českých domácností. Český bytový fond je stále zastaralý, s průměrným stářím přes 40 let patří k nejstarším v Evropě. Aktuální dotační programy Nová zelená úsporám Light a Oprav dům po babičce mohou rekonstrukce starších budov výrazně podpořit.

VELUX Magyarország Kft.

V rámci programu Oprav dům po babičce chce stát na rekonstrukce starých budov nabízet dotaci až milion korun na komplexní zateplení. Cílem programu je snížit energetickou náročnost starších budov pomocí zateplení, nových oken nebo třeba instalací solárních panelů či tepelných čerpadel.

„V poslední době se k důvodům pro rekonstrukce přidal další silný motiv – snaha o úspory ve spotřebě energií, největší zájem je proto o zateplování, výměnu oken či přestavby půdních prostor. Vidíme proto už nyní zvýšený zájem klientů o rekonstrukce s využitím dotačních programů,“ dodal za VELUX Ondřej Boreš.

VELUX Magyarország Kft.

Dvě třetiny lidí jsou s velikostí bydlení spokojeni, do většího chce čtvrtina

Čtvrtina českých domácností přitom počítá s tím, že bude muset hledat větší bydlení. Využití půdních prostor může být elegantním řešením při nedostatku místa. Rodiny se často obávají nekomfortní teploty na půdě, ale moderní technologie a materiály umožňují zajistit na půdě dostatečný přiliv čerstvého vzduchu i ideální teplotu. „I z toho důvodu zůstává obrovský počet nevyužitých půdních prostor zajímavým fenoménem, který v budoucnu může poměrně jednoduše pomoci k řešení složité bytové otázky především mladých rodin. Náklady na rekonstrukci mohou pomoci dotační programy,“ uzavřel Zdeněk Okáč.

www.velux.cz