Originální silvestrovské občerstvení: Tři tipy na chuťovky z ryb a darů moře

Zdroj: http://www.fjordbohemia.cz/

4
Fotogalerie

Společnost Fjord Bohemia, člen investiční skupiny IPC, dováží do České republiky v prvotřídní kvalitě čerstvé ryby z celého světa. Nejen na silvestrovském stole se mohou objevit výborné pokrmy z chobotnice, krevet nebo kalamárů. Pokud dáváte přednost rybám, nic nezkazíte čerstvým lososem, halibutem, treskou nebo pražmou.  

Inspiraci můžete čerpat například od šéfkuchaře Michala Bučka, který provozuje restaurace na Ostravsku a Zlínsku. Několik let vařil ve slavné kuchyni hotelu Hilton, působil v pražském hotelu hotel Kings Court a na jeho specialitách si pochutnávali hosté v originálním pražském baru Cloud 9 sky bar & lounge. Své umění zaměřuje právě na rybí speciality v nejrůznějších podobách.

1. Tartare z lososa

http://www.fjordbohemia.cz/

Ingredience:

  • 300 g čerstvého lososa Fjord Bohemia
  • 100 g uzeného lososa Fjord Bohemia
  • 40 g šalotky
  • 4 g pažitky
  • 20 g kapary
  • 1 citron  (nebo limetka)
  • extra virgine olej (na pokapání při podávání)

Postup:

Vyčištěný filet z lososa si nasekáme na malé kostičky, přidáme citron, najemno nakrájenou šalotku a pažitku, kapary, přidáme zlehka sůl a pepř. Plátky uzeného lososa nasekáme na stejné kostičky jako čerstvého a přidáme k směsi z čerstvého lososa v poměru 1/3 uzený losos a 2/3 čerstvý losos (směs). Pozor, sůl přidávejte postupně, uzený losos je slaný.

Podáváme na rozpečeném italském chlebu, tramenzinu nebo toastu.

Tartare můžeme doplnit sušenými rajčaty, čerstvým koriandrem nebo ještě osvěžit limetou (nebo kůrou z citronu či limetky). Na konci zakápneme dobrým olivovým olejem.  

Čerstvé produkty z mořských ryb Fjord Bohemia nakoupíte například na Rohlik.cz pod značkou Fjoru nebo u dalších obchodních řetězců (Makro, Lidl, Kaufland, JIP a další).

2. Salát z chobotnice

http://www.fjordbohemia.cz/

Ingredience:

  • 2-2,5 kg chobotnice mražené Fjord Bohemia   
  • 200 g celeru bulva (do vývaru)
  • 500 g mrkve  (200 g do vývaru)
  • 500 g řapíkatého celeru (konec do vývaru cca 200 g)
  • 200 g petržele plocholisté 
  • 1 ks cibule žluté (do vývaru)
  • 1 ks chilli čerstvého (do vývaru)
  • 10 g tymiánu (do vývaru)
  • 5 ks bobkového listu (do vývaru)
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce extra virgine olivového oleje
  • sůl a pepř (dle chuti)
  • 1 ks citronu  

Postup:

Chobotnici opláchneme a dáme vařit do vody s kořenovou zeleninou, cibulí, tymiánem, chilli a bobkovým listem. Vaříme na jemném plamenu, voda nesmí bublat, jinak chobotnice popraská. Po 1,5 hod. vaření zkontrolujeme chobotnici, pokud je u hlavy měkká, chobotnici vytáhneme z vývaru a rychle zchladíme v ledové vodě. Necháme ve vodě cca 8-10 min., poté vytáhneme, osušíme.

Chobotnici vyčistíme (hlavu, zobák a oči) a nakrájíme na dané porce dle libosti. Nakrájíme si najemno mrkev, řapíkatý celer, hladkolistou petrželku. Smícháme s nakrájenou chobotnicí, dochutíme vinným bílým octem, citronem, solí, pepřem, extra virginem. Podáváme s opečeným italským chlebem, můžeme do salátu přidat i nasekaný římský salát nebo rukolu.

Čerstvé produkty z mořských ryb Fjord Bohemia nakoupíte například na Rohlik.cz pod značkou Fjoru nebo u dalších obchodních řetězců (Makro, Lidl, Kaufland, JIP a další).

3. Středomořská pánev

http://www.fjordbohemia.cz/

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední šalotka
  • čerstvé chilli dle libosti
  • 1,5 dcl bílého vína  
  • 200 g slávek
  • 200 g vařené chobotnice
  • 200 g krevet (velikost dle libosti doporučuji 16/20)
  • 200 g kalamárů
  • 150 g filet z mořského vlka Fjord Bohemia
  • 100 g cherry rajčat 
  • 30 g petržele plocholisté 
  • 60 g másla 
  • 1 ks citronu 
  • sůl, pepř

Postup:

Na velké pánvi orestujeme na olivovém oleji najemno nakrájený česnek, šalotku, chilli. Zalijeme bílým vínem, necháme probublat a přidáme slávky, vařené kusy chobotnice, očištěné krevety, čerstvé kalamáry nakrájené na kolečka, kousek bílé ryby, např. filet z mořského vlka. Vše cca 3 minuty provaříme a poté vložíme máslo, nasekanou petrželku, na půl nakrájená cherry rajčátka, zakápneme citronem, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a nechám 3-5 min. odpočívat. Podáváme s čerstvou rukolou a rozpečeným italským chlebem

Čerstvé produkty z mořských ryb Fjord Bohemia nakoupíte například na Rohlik.cz pod značkou Fjoru nebo u dalších obchodních řetězců (Makro, Lidl, Kaufland, JIP a další).