Pomoc na dosah ruky. Mastercard nabízí revoluční podporu drobným podnikatelům

Zdroj: Mastercard Europe SA, organizační složka

Co mají společného krejčí, croisanterie nebo startup na plastový odpad? Patří mezi malé podnikatele, pro které je digitalizace klíčovým faktorem dalšího rozvoje. Stali se proto ambasadory nového programu Strive Czechia společnosti Mastercard, který má jediný cíl: podpořit ty nejmenší podnikatele a podnikatelky v Česku, aby i oni mohli naplno využívat všech výhod moderních technologií. 

Mikro a malé podniky, které zaměstnávají méně než deset lidí, to mají v Česku těžké. Na jednu stranu tvoří páteř ekonomiky, protože do této kategorie spadá devatenáct firem z dvaceti. Na druhou stranu jsou limitované svými kapacitami a nedisponují takovými možnostmi jako velké firmy.

„Zjistili jsme, že jednou z hlavních brzd dalšího rozvoje u drobných podnikatelů a podnikatelek je jejich omezená orientace v digitálních nástrojích a jejich jednotlivých funkcích,“ říká generální ředitel Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný. 

„Nedosažitelná“ digitalizace

Digitalizace představuje pro většinu malých firem příliš velké „sousto“. Mezi největší překážky digitalizace patří vysoké náklady, nejistota ohledně reálných přínosů moderních technologií a obavy, že digitální řešení nejsou pro malé podniky vhodná. 

To bude právě od roku 2023 řešit Strive Czechia, jehož interaktivní webová platforma poskytne přístup k relevantním informacím, digitálním nástrojům i kvalitnímu mentoringu a rozvoji. Partneři z finanční sféry potom vytvoří produkty speciálně upravené pro potřeby mikropodniků a malých podniků v Česku. 

Digitální krejčovské střihy

Jedním z ambasadorů programu je pánský krejčí Leo Macenauer. "Díky digitalizaci jsme již dokázali řadu procesů, které se v oděvní výrobě opakují, zautomatizovat. Tím jsme se vyvarovali lidských chyb," říká Macenauer s tím, že v rámci zlepšování služeb, vyvíjí vlastní systém, do něhož vkládá digitální střihy. „Tím se nám výrazně zjednodušily opakované zakázky. Každému zákazníkovi vezmeme míry a vytvoříme pro něj originální střih na míru, který na dálku nasdílíme do dílny,“ vysvětluje. 

Úspěch croisanterie

Drobní podnikatelé jsou často mistry svého oboru, kteří maximum času věnují zákazníkům, ale nechtějí se zabývat platebními systémy nebo sociálními sítěmi. Podobně na tom jsou i majitelky Croisanterie Defidu, kterou v hlavním městě založily matka cukrářka s dcerou architektkou. Obě pocházejí z Ukrajiny. „Výbornou zkušenost máme s pokladním systémem, který sleduje ekonomiku podniku, prodeje a statistiky výroby. Do budoucna ho chceme ještě rozšířit a naučit se využívat nové nástroje pro efektivnější reklamu,“ říká jedna ze zakladatelek Daria Kulachek. Zapojování firem vedených ženami a podnikatelů nebo podnikatelek z Ukrajiny patří k hlavním rysům filozofie tříletého programu Strive Czechia.

Pražírna kávy i šperky z plastu

Dalšími ambasadory jsou manželé Zugarovi, kteří provozují pražírnu kávy Dos Mundos. „S tím, jak firma roste, považujeme přijetí nových technologií za klíčové pro budoucí úspěch našeho podnikání,“ uvádí majitelka pražírny a dodává, že uvažují o spuštění automatizovaného systému CRM.

Na digitalizaci sázejí i začínají technologické firmy, jako je třeba start-up Plastenco, který se zabývá tvorbou designových výrobků z recyklovaného plastu. „Vše, co děláme, se točí kolem udržitelnosti. Naší vizí je prostřednictvím designu vracet odpad zpátky do života,“ říká Jitka Hvězdová, spoluzakladatelka start‑upu.

Payal Dalal, senior viceprezidentka Centra pro inkluzivní růst Mastercard

Mastercard prostřednictvím svého Centra pro inkluzivní růst přináší do Česka – jako do teprve druhé země v Evropě a třetí na světě po Velké Británii a Spojených státech – svou unikátní iniciativu Strive Czechia. Podpora bude zahrnovat vzdělávání, finanční služby, rozvoj dovedností a mentoring a umožní firmám a živnostníkům prosperovat v digitální ekonomice. Doufáme, že se spolu s dalšími aktivitami a partnery zasloužíme o to, aby digitální ekonomika prospívala všem malým firmám a podnikatelům v Česku.