Problémem zdravotnictví není jenom nedostatek personálu, ale také kybernetické hrozby.

Zdroj: IXPERTA s.r.o.

2
Fotogalerie

8801615:normal690:true:true:trueKybernetické útoky se staly neodmyslitelnou součástí digitálního světa a zdravotnictví není výjimkou. Jaké bezpečnostní výzvy hrozí zdravotním zařízením? Jak modernizovat IT infrastrukturu a získat finanční podporu z EU?

Praktická doporučení představila konference Moderní nemocnice, která 7. - 8. 12. 2023 hostila přes 70 odborníků z Čech a Slovenska. Organizátorem akce byla technologická společnost IXPERTA.

Držet krok s rychlou digitalizací je pro nás výzvou, shodli se zástupci nemocnic na konferenci Moderní nemocnice. Počet kybernetických útoků každý rok narůstá a zdravotnictví je pro hackery atraktivním terčem. Jedná se o odvětví, které patří ke strategickým infrastrukturám, a zároveň disponuje citlivými údaji pacientů. Navíc mnohé nemocnice čelí problému nedostatečného technologického zabezpečení v důsledku investičního dluhu. Jsou 2 typy organizací – ty, které mají kybernetický útok za sebou a ty, které sice byly napadeny, ale ještě o tom nevědí, hodnotily situaci s nadhledem technologičtí experti.

Výkupné přes 2,8 miliardy korun českých 

Toto výkupné žádali hackeři při nedávném kybernetickém útoku za krádež pacientských dat. Útok se podařilo vyřešit bez zaplacení výkupného. „Kybernetické útoky jsou samozřejmě velmi nepříjemné pro všechny organizace – ohrožují provoz kritických systémů, často u nich dochází k úniku citlivých údajů. Pro nemocnice je takový útok velmi rizikový – v krajním případě je následkem ohroženo zdraví a život pacientů. Nejúčinnější taktikou je prevence“, říká Andrej Kavický, Country Manager IXPERTA, která se specializuje řešení pro kybernetickou bezpečnost.

IXPERTA s.r.o.

Podle nejnovějšího reportu Check Point je týdně napadeno přibližně 1400 zdravotnických zařízení na světě, přičemž sektor zdravotnictví patří k TOP 4 nejčastějším terčům útoků. NBÚ eviduje v Čechách průměrně 19 útoků měsíčně, v říjnu 2023 se u 88 % útoků jednalo o významný bezpečnostní incident. Nejčastějším vektorem útoků jsou email nebo web. 

Zdravotnická zařízení pod lupou

Nedávné výsledky bezpečnostních auditů odhalily alarmující realitu – více než 50% zdravotnických zařízení bojuje s nesouladem s bezpečnostními normami. Mezi nejčastěji nedostatky patří nesystematické řešení incidentů, slabé zabezpečení sítí, chybějící monitoring a problémy v oblasti zálohování, obnovy a přenosu dat. Tyto slabiny přímo otevírají dveře pro kyberútoky, které mohou mít závažné následky na ztrátu údajů pacientů a plynulost provozu.

Výzvy a investice v digitálním věku

Posílit kybernetickou bezpečnost je složité v případě, že nemocnice nemá vybudovanou IT infrastrukturu na dostatečné úrovni. „Při modernizaci IT infrastruktury vždy přihlížíme k tomu, jaké technické vybavení již nemocnice má, a jak tyto nástroje umíme co nejlépe využít“, zdůrazňuje Andrej Kavický ze společnosti IXPERTA. IT experti na konferenci Moderní nemocnice se podělili o praktické zkušenosti, jak postupně modernizovat oblast zálohování a obnovy dat, síťová úložiště, jak bezpečně řídit přístupy uživatelů do systémů a zajistit jednotlivé vrstvy IT infrastruktury.

Přesnější diagnostika díky technologiím

Digitalizace otevírá nové možnosti v diagnostice a léčbě. „Moderní technologie dnes využíváme jako podpůrný nástroj – tzn. druhý názor pro rozhodnutí lékařů. V radiologii nám pomáhají vyhodnotit snímky pacientů a přesněji diagnostikovat typ onemocnění“, říká Marián Daníšek, IT Manager z Penta Hospitals a dodává: „Pro rozvoj nových oblastí potřebujeme mít kvalitní data a umět s těmito daty pracovat. To však nepůjde bez technologií a chytrých lidí. Vytvořit kvalitní technologické zázemí pro nemocnice je proto naprostou nezbytností.“

IXPERTA s.r.o.

Bude nás v budoucnu léčit umělá inteligence? „Jako u všech nových věcí, nesou s sebou určité riziko, na které se potřebujeme připravit. Doporučuji mít otevřenou mysl, ale zachovat si zdravý selský rozum. Špičkový lékař je stále nenahraditelný“, konstatuje pragmaticky Michal Porubčan, IT Manažer Nemocnice sv. Michala.

Spolufinancování IT projektů – výzvy jsou otevřené

Příležitost, jak zvýšit kybernetickou ochranu nemocnic přináší připravovaný plán obnovy, které se v těchto dnech otevírají pro české organizace. Nemocnice spolu s dalšími organizacemi mají nyní jedinečnou příležitost žádat o finanční injekci na projekty zaměřené na posílení kybernetické bezpečnosti a modernizaci IT infrastruktury.

Zkušeným technologickým partnerem pro tento typ projektů je IXPERTA. Společnost IXPERTA pomohla desítkám organizací s technologickou částí projektu a realizací opatření. Také díky spolupráci s týmem IXPERTA dnes Nemocnice sv. Michala v Bratislavě a Dětská fakultní nemocnice v Banské Bystrici disponují kvalitním vybavením pro ochranu před kybernetickými útoky. Příspěvky z fondů EU jsou dnes otevřeny i pro menší specializovaná zařízení. Pokud máte zájem zlepšit technologické zázemí ve vaší nemocnici a získat více informací o možnostech spolufinancování IT projektů, obraťte se na odborníky z IXPERTA.