Trh s vodíkem se konečně formuje i v České republice

Zdroj: Shutterstock

David Maršálek - H2 Global Group
4
Fotogalerie

Společnost H2 Medical Technologies ze skupiny H2 Global Group z Ostravy vstupuje na trh s vodíkovými generátory nové generace a míří do oblasti medicíny a lázeňství.

Trh s vodíkem se jak ve světě, tak i v České republice pomalu formuje a do nového odvětví vstupují velcí hráči, kteří pochopili obrovský potenciál. Nicméně na trhu je společnost se zkušenostmi a zázemím, která má před konkurencí zjevný náskok. Touto společností je skupina H2 Global Group v čele s dynamickou personou Davidem Maršálkem, který se vodíkem z pohledu zdraví zabývá už mnoho let.

„Poskládat elektrolyzér generující vodík z dodaných komponent dnes umí kdejaký vysokoškolák“, říká pan Maršálek a dodává, „klíčem je najít správné využití a umět udělat bezpečné, kvalitní, odolné a multifunkční zařízení. Výroba a distribuce vodíku jako medicinálního plynu je velmi složitá a vyžaduje znalosti a zkušenosti, kterými v H2 Global Group disponujeme. Dlouho jsme hledali vhodného partnera pro technické řešení, a nakonec se ukázalo, že nemusíme chodit daleko. Skutečné partnery a experty jsme objevili v Ostravě, kde spolupracujeme se sdíleným vývojovým centrem IdeaHub pod vedením Ing. Vladimíra Dostála. V prostorách technologického parku, který provozuje Moravskoslezské inovační centrum Ostrava, jsme našli ideální podmínky pro zřízení laboratoře naší společnosti H2 Medical Technologies.

V Japonsku se vodík již řadu let s velkým úspěchem používá jako medicinální plyn. H2 Global Group podle slov pana Maršálka, spolupracuje s řadou tamních expertů. „Chceme pomáhat lidem a k tomu si bereme do týmu ty největší odborníky.“

„Potřebovali jsme vyřešit sériovou výrobu špičkových přístrojů, ale důležité bylo i sbírání dat a posouvání výzkumu. Díky naší spolupráci se světovými experty přes vodík jsme získali obrovské zkušenosti. Jeden z největších odborníků přes vodík v ČR, docent Michal Botek z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci nedávno dokončil a se svým mezinárodním týmem publikoval výsledky výzkumu vlivu inhalace vodíku u post-covidových pacientů. Do tohoto výzkumu jsme zapůjčili vodíkové generátory a příslušenství“. Jak sám docent Botek říká, „výsledky tohoto výzkumu jsou pro mnohé odborníky přinejmenším velmi zajímavé“ Tato studie je jednou z prvních na světě svého druhu a byla uskutečněná přímo u nás v České republice.

Je obecně známo, že výzkum vodíku se u nás ještě stále podceňuje, proto H2 Global Group plánuje investovat další nemalé prostředky právě do dalších podobných výzkumů. „V roce 2022, tedy v roce vodíku, se zaměříme na výzkumné, vývojové a výrobní kapacity, které naše sféra odborníků nabízí. Chceme obohatit lokální trh o světové inovace a nová řešení.“

Horkou novinkou je spojení H2 Global Group s ostravskou společností Moravskoslezské inovační centrum Ostrava pod vedením ředitele pana Pavla Csanka. S jejich pomocí postupně vzniká první a jediné vývojové, inovační, vzdělávací a servisní centrum v Evropě v oblasti vodíku v medicíně – H2 Medical Technologies. „Postupně chceme rozšířit náš tým o nové odborníky a studenty, kteří budou mít možnost se zapojit do našich inovátorských aktivit v této velmi zajímavé oblasti,“ dodává pan Maršálek.

„Ve světě již vodík v medicíně prokázal své možné uplatnění, my jsme se proto rozhodli přinést ho lidem, aby pomáhal.“

Více informací o společnosti naleznete na webu.