Venkovní stínění je v moderním domě nutnost, snižuje teplotu a šetří peníze

Zdroj: ŽALUZIE NEVA s.r.o.

Po venkovním stínění sahá čím dál víc architektů i developerů, a to u rodinných domů, kanceláří i bytových novostaveb. Hlavně proto, že venkovní žaluzie nebo rolety snižují teplotu v interiéru přibližně o 5 °C. Tím ve stále rostoucích vedrech zpříjemňují obyvatelům život a snižují potřebu nákladné klimatizace.

V letních měsících je v interiéru o 5 stupňů chladněji

Venkovní stínění odráží až 96 % slunečního záření ještě předtím, než se dostane do místnosti. Díky tomu snižuje teplotu v zastíněné domácnosti průměrně o 5 °C. Moderní domy s venkovním stíněním tak často ani nepotřebují klimatizaci, případně ji majitelé zapínají jenom v největších vedrech. Snižují tím spotřebu energií a šetří také svoje zdraví.

Venkovní stínění je stále žádanější také z dalšího důvodu – po zatažení vytvoří téměř dokonalou tmu i za bílého dne. To ocení zejména lidé pracující na noční směny, kteří se chtějí přes den vyspat. Vnější žaluzie také relativně dlouho vydrží, při správné údržbě řádově desítky let.

Profit díky spolupráci s chytrou domácností

V zimních měsících tvoří venkovní žaluzie štít, díky kterému se do oken tolik neopírá studený vítr. Vůbec nejúčinnější jsou v tomto směru žaluzie nainstalované pod omítkou a vedené ve vodicích profilech, které kompletně vyplňují otvor ve fasádě a jsou odolné vůči větru. Ačkoliv izolace není hlavní účel předokenních žaluzií, částečný efekt v tomto směru mají.

Zajímavější benefity má však venkovní stínění v kombinaci s technologiemi pro chytrou domácnost. Ve spolupráci s chytrými čidly a termostaty se žaluzie nebo rolety během slunného dne automaticky vytáhnou, nechají interiér prohřát zimním sluncem a řídicí jednotka ztlumí vytápění. Po západu slunce se žaluzie zase stáhnou a topí se intenzivněji.

Tuto výhodu si uvědomují i výrobci venkovního stínění, kteří často spolupracují s dodavateli chytrých domácností a dodávají stínění s motory, které jsou na zapojení do systému chytré domácnosti připravené. Příkladem takového výrobce je česká firma NEVA.

Nejoblíbenější druhy venkovního stínění

Co se týče konkrétních typů stínění, na moderních domech nejčastěji uvidíte

  • venkovní žaluzie,
  • venkovní screenové rolety
  • nebo venkovní hliníkové rolety.

Klasikou jsou zejména venkovní žaluzie, které díky naklápění lamel umožňují regulovat světlo přesně podle potřeb. Na fasádě navíc tvoří výrazný architektonický prvek.

Rostoucí oblibě se u architektů těší decentní screenové rolety z polyesterových nebo skelných vláken potažených PVC. Látka může mít z každé strany jinou barvu a lze ji proto dobře sladit s fasádou i interiérem.

Moderní bydlení se bez venkovního stínění neobejde

K využití venkovního stínění motivuje developery, architekty i investory společenský tlak na úsporu energií i klimatické změny. Venkovní stínění je zárukou, že klienti budou mít v interiéru příjemné klima a ušetří za chlazení i vytápění. Proto jsou dnes exteriérové žaluzie a rolety běžnou součástí architektonických návrhů.

Venkovní stínění je ale dostupné i pro majitele již hotových nemovitostí. Na většinu rodinných domů lze totiž stínění instalovat i dodatečně. Dodavatelé využijí buď přiznanou montáž pod pohledový krycí plech, nebo žaluzie nainstalují zepředu na fasádu.