Volební superúterý zřejmě rozhodne o prezidentských kandidátech USA!

Zdroj: FORTUNA GAME a.s.

Stranické primárky, v nichž příznivci dvou nejsilnější stran USA vybírají svého kandidáta na prezidenta, pomalu spějí do finále. Karty jsou zatím rozdány jasně. Bude se v listopadu po čtyřech letech opakovat souboj Bidena s Trumpem nebo se dočkáme překvapení? 

Zatímco za Demokraty bude post prezidenta obhajovat Joe Biden, favoritem Republikánů je bývalý prezident Donald Trump. Toho totiž dosud více než stranická konkurence ohrožují spíše soudní tahanice. Možná poslední příležitostí na zvrat je tak volební superúterý, které se uskuteční už dnes. Rozhodovat se bude v téměř dvou desítkách států a vsadit si na to můžete u Fortuny.

Výběr finálních kandidátů na prezidenta USA je letos vcelku jednoznačný. Demokraté vyšli do boje za současnou hlavu federace Joea Bidena. Jak to tak v případě opakované kandidatury úřadujícího prezidenta bývá, stranické primárky jsou tak u Demokratické strany pouze formální záležitostí.

O moc dramatičtější ovšem letos není ani výběr protikandidáta u Republikánské strany. Její příznivci totiž do listopadových voleb téměř jistě vyšlou bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Jeho jediná protikandidátka Nikky Haleyová si sice o víkendu připsala první vítězství v hlavním městě Washingtonu, na žádný zvrat to však zatím nevypadá. Trump dosud získal 276 delegátů, zatímco Haleyová pouze 43. A exprezident bude favoritem i během nadcházejícího dne. 

V průběhu žádného jiného dne programu primárek není možné získat tolik volitelů jako právě během volebního superúterý. To už je tradicí voleb v USA, v minulosti se v nich častokrát rozhodlo o celkovém výsledku voleb obou stran. Letos se bude během jediného dne hlasovat v téměř dvou desítkách států najednou. Republikáni i demokrati budou vybírat kandidáty ve 14 státech včetně těch nejlidnatějších, tedy v Kalifornii a Texasu. Republikáni navíc uspořádají volební shromáždění na Aljašce, Demokrati zase dokončí několikatýdenní korespondenční hlasování v Iowě a volit budou také na Americké Samoe.

Volby se přitom uskuteční napříč celou Amerikou. Jako první se tak otevřou hlasovací místnosti na východním pobřeží ve Virginii, kde první voliči odvolí po 12. hodině našeho času. Poslední místnosti se pak v rámci superúterý uzavřou na západě, a to v době, kdy u nás bude 5:00 ráno. Zatímco v minulosti se na výsledky muselo mnohdy čekat i několik dní, letos může být jasno brzy. Rozdělení delegátů stran bychom tak mohli znát už ve středu ráno. Potvrdí Američané očekávaný souboj posledních dvou prezidentů nebo se průběh primárek ještě zdramatizuje?

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.