Část skupiny můžeme časem prodat, říká developer Radim Passer

Radim Passer

Radim Passer Zdroj: Michael Tomeš, E15

Radim Passer
Radim Passer
Radim Passer
4
Fotogalerie

Jen do výstavby dalších etap kancelářského a bytového komplexu BB Centrum v Praze-Michli investuje nemovitostní magnát Radim Passer patnáct miliard korun. O dalších velkých projektech u zanedbaných stanic metra jedná. „Jestli BB Centrum zatím představovalo devadesát procent našich investic, tak v příštích deseti letech by to nemusela být ani polovina,“ popisuje své plány miliardář.

Před časem jste začal od investorů kupovat zpět budovy v Michli, které jste postavil a poté prodal. Proč jste se rozhodl k tomu neobvyklému kroku?

V létě 2013 jsem si připravil tři dny půstu a modliteb. Prosil jsem Pána Boha, aby mi dal moudrost, jak firmu dál vést. Během těch tří dnů jsem samozřejmě také hodně počítal a přemýšlel. Všechny myšlenky vedly k tomu, že u projektu BB Centra máme srdce. A že fragmentované vlastnictví tento projekt do jisté míry ohrožuje. protože přináší riziko, že lokalita bude ztrácet svou noblesu a prestiž. Když jsem to pochopil, rozhodl jsem se, že nejen nebudeme prodávat budovy, které dokončujeme nebo jsme již postavili, ale že se budeme snažit získat zpátky ty, které jsme v minulosti prodali.

Kolik jste toho již zpátky získali?

 Z devíti budov jsme koupili zpět zatím šest. Z klasického developera jsme se tedy stali dlouhodobým investorem. Dokud mi Pán Bůh neřekne, že to má být jinak, vím, že areál BB Centra budeme chtít dostavět, rozvíjet a zvelebovat tak, aby to byla zajímavá investice pro náš vlastní kapitál. Ale je klidně možné, že v horizontu osmi až deseti let nabídneme okolo pětadvaceti procent dalším investorům. Zatím bych jen předjímal, jestli to bude například vstupem na burzu nebo skrze jednoho investora. To je předčasné.   

 

Na čem v současnosti pracujete?

BB Centrum je pořád naší největší aktivitou. Čekají náš ještě tři rezidenční, tři administrativní a jedna nezisková etapa. K tomu ještě zeleň, práce s veřejným prostranstvím a podobně. Na druhou stranu jestli BB Centrum zatím představovalo devadesát procent našich investic, tak v příštích deseti letech by to nemusela být ani polovina. Máme projekt v Ostravě a chceme též pracovat v oblasti Roztyl, Kačerova a Budějovické. To je oblast, o níž si myslíme, že bychom v ní mohli Praze něco přinést.

S jakou vizí pro toto území přicházíte?

Roztyly jsou potenciálně tak třetinovým BB Centrem. Větší zastoupení než v BB Centru tam bude mít bydlení. Klidně mezi třiceti až čtyřiceti procenty všech ploch. Procento kanceláří bude něco nad padesát procent. Pak tam budou ještě služby a obchody.

Nabídnete místním obyvatelům něco navíc?

Úžasnou devizou projektu v Roztylech je Krčský les. V současnosti není přístup do lesa komfortní. Zatímco projekt, o němž mluvím, by prostřednictvím různých pěších lávek pohodlný přístup do lesa zajistil. To však nebude záležitost tohoto a asi ani ne příštího volebního období.

Co chystáte na Kačerově a Budějovické?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!