Ferid Nasr: Firmu povedu dál

Ferid Nasr

Ferid Nasr Zdroj: E15 Anna Vackova

Hlavním aktérem největší transakce na tuzemském trhu zájezdů za poslední léta je podnikatel s tuniskými kořeny Ferid Nasr. „Nehledal jsem finančního investora, ale strategického spojence,“ uvedl Nasr.

* E15: Jak dlouho jste byli v kontaktu s Rewe?

Asi půl roku.

* E15: Měli jste během té doby i nějaké další zájemce?

Samozřejmě, i během toho posledního půl roku. Měl jsem dvě nabídky od finančních skupin, což pro mne ale nebylo zajímavé. Finanční skupiny by neměly pro Exim žádný přínos.

* E15: Říká se, že byznys Eximu je hodně založen na vaší osobě a kontaktech v severní Africe. Bylo vaší podmínkou, že zůstanete i nadále v čele holdingu?

Je to podmínka Rewe a moje koneckonců také. Protože já neumím nic jiného, takže jsem chtěl v tomto byznysu zůstat.

* E15: Varianta uvedení akcií Exim Holdingu na burzu touto transakcí definitivně padla?

Ano, rozhodnutím o vstupu strategického partnera varianta burza prakticky padla. Ani Rewe není kótovana nikde na burze, všechny své akvizice financují z vlastních peněz.

* E15: Mimochodem, vy osobně na burze stále obchodujete?

Ano, to je mé hobby.

* E15: Kdy čeští klienti poznají, že jste se stali členem skupiny Rewe? Předpokládám, že letošní letní nabídka se už nezmění…

To by už ani nešlo. Ale teď děláme katalog na zimu, který už bude s logem Rewe a destinacemi, které jsme dosud neměli. Objeví se tam třeba i odlety z Německa, které jsme v minulém zimním katalogu neměli.

* E15: Chystáte také nějaké změny v nákupu charterových letů?

To teď řešíme, hlavně jak to bude s nákupem letadel pro exotiku. Pokud jde o lety do Středomoří, tak se to může vyvinout dvěma směry. Já mohu navrhnout v Německu k využití český Travel Service nebo Holidays Czech Airlines, je možná ale i varianta, že převezmeme nějakého německého dopravce. Na tom se s Rewe teprve domluvíme. Pro příští zimu se musíme rozhodnout příští týden.

* E15: Je ve hře i varianta velkého letadla, které by dolétlo do Karibiku bez mezipřistání? Tuzemské cestovky tvrdí, že na jeho objednání nemají finanční sílu.

Je to ve hře. A pokud ho nestihneme přivézt do Prahy na tuto zimu, tak jsem si jistý, že na tu další tady už velké letadlo bude. Ten podpis se nám bohužel trochu pozdržel, takže na letošní zimu velké letadlo jisté není.

* E15: Zmiňoval jste, že by pro Čechy mohly zlevnit zájezdy do luxusních hotelů. Proč?

To stoprocentně. To byl vždy můj největší problém nakupovat top hotely. Protože v tomto segmentu nemáme takovou kupní a vyjednávací sílu vůči hoteliérům. Když chceme někde nějakých dvacet třicet pokojů, tak nemáme vůbec šanci dostat nějaké dobré ceny. A teď to budeme nakupovat s Rewe společně, to je nesrovnatelné.

* E15: Skupina Eximu měla loni obrat 225 milionů eur. Máte už nějaké odhady, jak vám obrat po vstupu partnera poroste?

Dávali jsme deset až 15 procent. To jsou ale jen plány, nikdy nevíte, co se může stát. Záleží třeba na tom, kam půjde Řecko, jak se bude vyvíjet Egypt po volbách a tak dále. Plány sice jsou, ale musím vždy vycházet z nastalé reality, někdy je člověk rád, že dosáhne na to, co měl loni.

Čtěte také:

Operace Exim Tours: jednou ranou čtyři trhy

Německá REWE kupuje podíl EXIM tours

Exim Tours: Na spojení s REWE vydělají zákazníci

* E15: Kdy se fyzicky objevíte se svou nabídkou v Bille a Penny Marketu? A jak naložíte se značkou ITS Billa Travel?

Na to si teď s partnery teprve sedneme, myslím, že do dvou týdnů bychom to měli mít hotové. Ale je tu ještě jeden problém, celou transakci musí schválit antimonopolní úřad v Bruselu. Už jsme tam všechny podklady poslali. ITS Billa zůstane jako brand, ale začlení se do Exim Holdingu.

* E15: Je v tom kontraktu nějaká opce na navýšení podílu Rewe?

Takové opce tam jsou.

* E15: Hodnotu kontraktu jste nezveřejnili. Můžete ale říci, co s těmi penězi budete dělat?

Já teď mám datové centrum, které buduji ve Vratkově a kterému se hodně věnuji. A poohlížím se i po dalších investičních příležitostech, třeba nemovitostech. Ale mým koníčkem jsou hlavně finanční trhy.

* E15: A jste na finančních trzích ziskový?

Vždycky jsem byl ziskový.

Ferid Nasr (49) vystudoval v Česku výpočetní techniku na ČVUT. Využil kontakty v severní Africe a v roce 1993 založil své cestovatelské impérium Exim Tours. Od té doby je také generálním ředitelem firmy.