Filip: V krajích chceme vytvořit otevřené koalice

Vedení KSČM se z vítězství přiliš bujaře neradovalo. (Zleva Jiří Dolejš, Vojtěch Filip a Petr Šimůnek)

Vedení KSČM se z vítězství přiliš bujaře neradovalo. (Zleva Jiří Dolejš, Vojtěch Filip a Petr Šimůnek) Zdroj: E15 Stepan Bruner

Neformální způsob spolupráce s ostatními stranami se v krajích neosvědčil. Komunisté, kteří vyhráli volby v Ústeckém a Karlovarském kraji a v řadě dalších se zřejmě budou podílet na vládě, proto nyní chtějí vstoupit do otevřených koalic, říká předseda strany Vojtěch Filip.

*E15: Říkal jste, že v krajích budete chtít vytvořit takové koalice, které budou vyžadovat nejmenší programové kompromisy. Znamená to automaticky spolupráci s ČSSD?

Ne. Do krajů postoupily i další politické strany či hnutí, která se od našeho programu tolik neliší.

*E15: Zahájíte tedy jednání i s jinými stranami?

Tak, kde jsme vyhráli, jednání zahájíme a oslovíme vedoucí kandidáty ostatních politických stran.

*E15: Zmínil jste, že úspěchu vaší strany se podílel i protest občanů proti vládě…

Především jde principiálně o ocenění naší práce a teprve sekundárně jde o to, že lidé měli protestní hlasy. Jen část z nich ale přišla a hlasovala pro KSČM, ale velká část z těch, kteří nesouhlasí s politikou vlády, zůstala doma.

*E15: ČSSD oproti minulým krajským volbám část voličů ztratila, KSČM naopak získala. Došlo k posunu voličů více doleva, a čím si to vysvětlujete?

Tak automatické to určitě nebylo. Pokud někteří voliči od ČSSD ke KSČM přešli, tak zejména v těch krajích, kde se ČSSD spojila s ODS, jako například v Olomouckém kraji.

*E15: Sociální demokraté vyzvali premiéra Petra Nečase, aby na základě výsledků krajských a senátních voleb odstoupil. Myslíte si i vy, že by předseda vlády měl rezignovat?

To je věcí premiéra. Pokud vidí, že vládní strany zcela neuspěly, měl by podle mého soudu zvážit, jestli na tom také nenese svůj podíl.

*E15: Měl by tedy odejít?

Já bych jeho odstoupení jistě uvítal. Pokud ale neodstoupí, pořád je tady zákon, se kterým spojil otázku důvěry a podle mého soudu v tuto chvíli nemá šanci, aby ten zákon do třech měsíců prošel poslaneckou sněmovnou.

*E15: S ČSSD nyní v krajích spolupracujete různými způsoby, ať už jde o koaliční smlouvy či různé více či méně formální dohody. Jakou formu spolupráce preferujete do budoucna?

Na příkladech Karlovarského a Moravskoslezského kraje se ukázalo, že ta otevřená koalice je nejvhodnější. Ve Středočeském kraji jsme poznali, že dohoda, která není nějak písemně potvrzena, která vede k jednobarevné radě bez možnosti kontroly, nevede k dobrému výsledku.

*E15: Po prvním kole senátních voleb se zdá, že komunisté KSČM zněkolikanásobí počet svých mandátů. Kolik senátorských křesel podle vašeho odhadu v druhém kole získáte?

Obhajovali jsme jeden mandát a doufám, že bude obhájen. Já netipuji. Byl bych ovšem rád, aby ten cíl, který dlouhodobě sledujeme, tedy vytvoření senátorského klubu, mohl být naplněn.

*E15: Koho podpoříte ve volebních okrscích, ve kterých jste v prvním kole neuspěli?

Budeme posuzovat konkrétní požadavky všech, kteří budou stát o podporu voličů KSČM.

*E15: Před několika dny jste byl na předměstí Teplic slovně napaden mužem, který vám hrozil sukovicí…

Já jsem nebyl napaden. Ten pán měl silná slova, jinak se ale usmíval.

*E15: Býváte často na ulici konfrontován s kritickými názory lidí?

Musím říct, že v letošním roce se podíl lidí, kteří odmítli náš volební leták, na severu Čech snížil tak na 1 ku 20 či 1 ku 100. Zastavují mě i lidé, kteří s námi nesouhlasí, ale chtějí znát můj názor.