Hynek Kmoníček: Jsme připraveni na oba možné prezidenty Rakouska

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček Zdroj: Tereza Zavadilova, E15

Hynek Kmoníček
Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček
Hynku Kmoníčkovi prý kvůli alimentům hrozí osobní bankrot
Kancelář prezidenta republiky zveřejnila platy vedoucích pracovníků
5
Fotogalerie

Na výsledek nedělních opakovaných prezidentských voleb v Rakousku čeká také česká diplomacie. Osobní vazby mezi prezidenty sousedních zemí jsou vždy ku prospěchu, myslí si šéf zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

E15: V Rakousku jdou v neděli znovu volit prezidenta. Jak se díváte na případný výsledek?

Je to naprosto otevřený souboj. Nemůžu jako diplomati říci, koho by tam Česká republika ráda viděla, my jsme připraveni na obě verze. Vše v životě má své výhody a nevýhody, chtěli bychom mít partnera pragmatického a logického, který s námi bude hrát otevřenou hru v tom, protože víme, co říká, a dokážeme rozdělit, co říká pro domácí scénu a co říká pro diplomaty navenek. Viz české traumatické otázky od Benešových dekretů až po jadernou energii.

 E15: V jaké rovině vztahů jsme s Rakouskem?

Velmi dobré. Hodně nám pomohlo, že exprezident Fischer a Miloš Zeman byli osobními přáteli po dlouhá desetiletí. Je velký rozdíl, když přijede prezident sousední země a pamatuje si vaše dítě, když mu byly čtyři pět let. Dneska je z něj vysokoškolská studentka. Jsou to velmi osobní vztahy. Ale řeknu trochu jedovatě, u bývalých zemí Rakouska-Uherska bychom takové vztahy docela předpokládali.

 E15: A Když přijde někdo neznámý?

Když přijde někdo méně známý, třeba polský prezident Duda, tak jedním z prvních úkolů mojí kanceláře, tedy zahraničního odboru Pražského hradu, je dopracovat se k tomu, aby ten vzájemný vztah nebyl jen profesionální, ale také osobní. U mnoha otázek, které nemají jednoznačně řešení, jde hodně o osobní chemii.

 Rozhovor s Hynkem Kmoníčkem čtěte v pondělním vydání E15