Michal Morte: Vodík patří do inteligentních sítí, pomůže fotovoltaice

Vodíkový článek. Kovový hybrid uvolňuje vodík po zahřátí.

Vodíkový článek. Kovový hybrid uvolňuje vodík po zahřátí. Zdroj: profimedia.cz

Vodíkové jednotky pro skladování elektřiny dokážou zajistit, aby obnovitelné zdroje s kolísavým výkonem dodávaly do sítě stále stejné množství energie. „Navíc umějí nárazově zvyšovat výdej elektřiny a pokrývat tak spotřebu ve špičkách,“ říká Michal Morte z oddělení vodíkových technologií ÚJV Řež.

* E15: Dají se vodíkové jednotky uplatnit ve stávajících sítích, nebo je pro jejich použití nutné přebudovat je na takzvané inteligentní sítě?

Technicky to možné je, ale nynější síť je postavena tak, že v ní najdou uplatnění hlavně velké výkony. Třeba přečerpávací elektrárny pro regulování soustavy. Malé vodíkové jednotky by měly na soustavu vliv, kdyby se vytvořily regionální distribuční sítě, které by byly víceméně soběstačné.

* E15: Pracuje někdo na zavedení takového konceptu?

Ano. Třeba Němci či Dánové mají v plánu takové regionální soustavy vytvořit.

* E15: Kolik by stálo přebudovat Česko do režimu inteligentních sítí?

Takové číslo teď neexistuje. Ale dá se říct, že vybudovat dva bloky v Temelíně je levnější než vybudovat v Česku inteligentní sítě. Znamenalo by to kompletní změnu řízení sítě. Nicméně bez inteligentních sítí nebude nikdy plně využitý potenciál obnovitelných zdrojů.

Michal Morte z oddělení vodíkových technologií ÚJV ŘežMichal Morte z oddělení vodíkových technologií ÚJV ŘežMichal Morte

* E15: Jsou nyní všechny potřebné technologie k budování inteligentních sítí k dispozici?

Z hlediska jednotlivých komponent není žádný problém. Problém je množství dat, která by sítí měla proudit. Obousměrná komunikace, zpracování a zabezpečení dat je přitom nejdůležitější. Teď máme propracované jednotlivé části. Ale celistvý region, kde by to fungovalo tak, jak je to popsáno v knížkách, nemáme.

* E15: Jak důležitou součástí jsou tolik propagované chytré elektroměry?

Ty jsou jen jedna malá část. Na jejich rychlé nasazení do značné míry tlačí výrobci. Pokud nemáte spolehlivou datovou infrastrukturu, jsou k ničemu. V jednom projektu se třeba ukázalo, že signál po cestě zkreslilo rušení nehomologovanými hracími automaty, které byly v herně, blízko níž se nacházelo datové centrum. Takových problémů jsou tisíce.