Propad akcií CME je výrazný, cena by se ale měla ustálit, říká analytik Cyrrusu Pfeiler

CME

CME Zdroj: profimedia.cz

Pražská burza
Pražská burza
Petr Kellner
PPF
5
Fotogalerie

Velká akvizice a zklamání na burze. Alespoň zatím se tak dá shrnout ovládnutí Central European Media Enterprises skupinou PPF Petra Kellnera. Úterní obchodování zahájily akcie CME propadem o více než sedm procent, který se i nadále prohluboval. „Aktuální propad je výrazný. Někteří investoři pravděpodobně očekávali, že PPF nabídne určitou prémii vůči aktuálnímu ocenění. Nicméně historie ukazuje, že PPF akvizice obvykle nepřeplácí,“ říká pro E15 analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Jak si vysvětlujete tak výrazný pokles akcií CME?

Akcie během úterní seance v Praze dohání pokles, který titul utrpěl v pondělí na americké burze NASDAQ. Jde o reakci na nabídku převzetí akcií ze strany PPF. Cena, kterou česká finanční skupina nabídla, se nachází asi 1,5 procenta pod páteční uzavírací cenou titulu. Aktuální propad je však výraznější, tj. necelá čtyři procenta pod cenou, za kterou je PPF ochotna akcie odkoupit. Takový pokles vnímáme jako neadekvátní. Nicméně při podobných transakcích nastávají záchvaty volatility poměrně často.

Je to i doklad nějakých obav investorů z dopadů převzetí CME ze strany PPF?

O transakci se už hovořilo poměrně dlouhou dobu. Někteří investoři pravděpodobně očekávali, že PPF nabídne určitou prémii vůči aktuálnímu ocenění. Nicméně historie ukazuje, že PPF akvizice obvykle nepřeplácí. Z dlouhodobého strategického pohledu dává transakce smysl. Nabízí zajímavou možnost propojit mediální obsah CME s širokým klientským kmenem O2.

Jaký bude podle Vás další vývoj akcií CME? Jde pouze o jednorázový pokles či dlouhodobý trend? 

Jelikož předpokládáme, že se PPF pokusí CME zcela ovládnout, měla by se cena ustálit mírně pod úrovní 4,58 dolaru za akcii, kterou PPF nabízí. Ovládnutí totiž může představovat zdlouhavý proces. Pokud má investor možnost prodej okamžitě realizovat na burze, může být mírně nižší cena ospravedlnitelná.