Zakázky ministerstva práce musí prošetřit policie. Jiná cesta není, říká šéfka rezortu Němcová

Jaroslava Němcová

Jaroslava Němcová Zdroj: Michael Tomeš

Jaroslava Němcová
Jaroslava Němcová
Jaroslava Němcová
Jaroslava Němcová
5
Fotogalerie

Vláda se chystá výrazně zvýšit důchody, lidé s průměrnou penzí by si mohli polepšit zhruba o 920 korun měsíčně. Na hlubší reformu systému to ale nevypadá, přestože premiér v demisi Andrej Babiš sliboval „konkrétní kroky bez zdlouhavých diskuzí“. „V průběhu maximálně dvou let musí být definovány základní postupy tak, aby se mohlo diskutovat o návrhu reformy v širokém politickém spektru,“ říká ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová z hnutí ANO.

Přes čtyři měsíce jste ministryní v demisi. Mrzí vás tenhle stav?

Pracujeme naplno a to opravdu není žádná fráze. Pracujeme od prvního dne a troufám si říct, že tempo je skutečně extrémně rychlé. Samozřejmě mě ten faktický stav mrzí v tom smyslu, že by bylo fajn mít pro další směřování a další práci jasno. Mít vládu s důvěrou, přijímat věci, které přijímáte, s nějakou vidinou, že v budoucnu bude možné pokračovat a bude to mít smysl.

S jakými pocity sledujete probíhající jednání o vládě?

Po volbách jsem asi trochu naivně očekávala, že vyjednávání budou mnohem jednodušší, že vláda se ustaví rychleji, že víc politických subjektů bude ochotno přijmout odpovědnost, kterou jim voliči s mandátem ve volbách svěřili. Zkrátka že budeme hledat konsensus a novou vládu v širším spektru v Poslanecké sněmovně. Nakonec se to zúžilo na ČSSD a KSČM. To je prostě realita, kterou musíme přijmout.

Ptám se i proto, že kdyby vznikla koaliční vláda s ČSSD, ministerstvo práce připadne jí.

Já tomu rozumím. Ministerstvo práce a sociálních věcí je jedno z velkých ministerstev s obrovským rozpočtem a obrovským zásahem do života lidí. A pokud ještě navíc vyjednáváme s ČSSD, je logické, že se uvažuje o tom, že by tento rezort obsadila ČSSD.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!