Dobrý projekt není jen dům, ale i jeho přínos pro místo, říkají architekti Neuhäusl s Hunalem

David Neuhäusl a Matěj Hunal z NEUHĀUSL

David Neuhäusl a Matěj Hunal z NEUHĀUSL Zdroj: E15 Tomáš Lébr

Zrekonstruovaný byt architekty NEUHĀUSL, na kterém má velký podíl truhlář Jan Fürst
Kulturní centrum v Moravské Třebové, společný projekt  s ateliérem Hejdová Duba architekti
3
Fotogalerie

Davida Neuhäusla a Matěje Hunala nepojí primárně architektura, ale přátelství a stejný světonázor. „S věkem se vyvíjí i náš pohled na architekturu. V nějakém období se nám líbí tohle, pak zase něco jiného, proto pokud by naše spolupráce stála jen na architektonickém vkusu, neměla by dlouhého trvání. Naopak společný lidský základ považuju za zásadní,“ říká David Neuhäusl s dodatkem, že střet různorodých architektonických přístupů může vést k lepšímu výsledku.

Za zásadní považují oba architekti i výběr zakázek. Vědí, že veškeré zrealizované projekty mají schopnost přitahovat další podobné a definují tak jejich budoucí pracovní život. Této zásady se drželi i v době, kdy vlastní ateliér teprve začínali budovat a ze stejného důvodu se před nedávnem rozhodli odmítnout velkou sérii zakázek na generickou výstavbu navrženou nezávisle na konkrétním místě.

„Přesah projektu, jeho vazby a přínos pro místo jsou pro nás zásadní. Vždycky se snažíme najít podstatu a identitu místa a tu naplnit na sto procent. Proto pro nás takovýto projekt nedával smysl,“ vysvětluje Matěj Hunal důvody. Přesah nehledají jen u projektů, ale snaží se ho mít i u profese jako takové. David Neuhäusl věnuje svůj čas také komentování aktuálních témat v architektuře a jeho texty se objevují na stránkách architektonických magazínů. Činný je i na akademické půdě. Učí na dvou vysokých školách a je spolukurátorem poslední Ročenky FA ČVUT.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!