Po stopách Radovana Vítka v Římě: „Nájezdník z Východu“ se stává pánem italské metropole

Vítkův dům na náměstí Piazza della Pigna, Řím,

Vítkův dům na náměstí Piazza della Pigna, Řím, Zdroj: Denisa Holajová

Starší rezidenční bytovky v Tor di Valle
Lokalita u zastávky příměstské dráhy v  Tor di Valle, kde římská radnice dříve plánovala nový fotbalový stadion AS Roma, patří k nejostřeji sledovaným akvizicím Radovana Vítka v Římě. Radovan Vítek, MAGAZÍN České bohatství
Areál někdejšího dostihového závodiště v Tor di Valle, kde římská radnice dříve plánovala nový fotbalový stadion AS Roma, patří k nejostřeji sledovaným akvizicím Radovana Vítka v Římě, Radovan Vítek, MAGAZÍN České bohatství
Vlaková zastávka Tor di Valle v jižní části Říma. Koleje spolu s výpadovkou Cristofo Colombo, směřující z centra města k moři, oddělují bývalé odstihové závodiště a starší rezidenční čtvrť
V těsném sousedství bývalého závodiště v Tor di Valle našli v současné době útočiště bezdomovci, často z řad ilegálních přistěhovalců
7
Fotogalerie

Nebyl u toho, když se na začátku nového tisíciletí začínala porcovat Praha. Z největších pražských brownfieldů se Radovan Vítek dostal k jedinému – k území kolem bývalého nákladového nádraží Bubny-Zátory, a to díky převzetí skupiny Orco, kterou položila finanční krize po roce 2008. Příležitost však včas zachytil v Římě, kde jsou kvůli obrovským dluhům tradičních podnikatelských rodů levně k mání velká rozvojová území, a navíc zde stagnuje i nová výstavba.

Otevřenými okny pětipodlažního domu z 15. století proniká na miniaturní náměstí Piazza della Pigna v historickém centru Říma ťukání nástrojů. Řemeslníci tu dokončují rekonstrukci čtyř luxusních bytů. Tři z nich šly do prodeje, ten čtvrtý si možná ponechá pan domácí. Nemovitost, která se nachází jen pár desítek metrů od Pantheonu, patří skupině CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka.

Dům získala CPIPG při převzetí realitního portfolia zadluženého italského magnáta Luky Parnasiho. „Luca obýval první patro,“ rozpovídá se majitel restaurace La Pigna na zdejším náměstí. „Znali jsme se, byl to prima chlapík, chodíval k nám na jídlo. Před rokem dům prodal nějakému Čechoslovákovi nebo Maďarovi. Ten se tady ještě neukázal. Zaslechl jsem, že si ten byt bude chtít taky nechat,“ vypráví restauratér.

Už za Parnasiho éry prošel palác, který spadl Vítkovi do klína jako bonus k miliardovým římským nemovitostem, nákladnou rekonstrukcí. O tom, že jeho majitel nebyl běžný římský smrtelník, svědčí garáže s vjezdy přímo z ulice, které vystřídaly tradiční výlohy obchodů. V historickém jádru metropole s přísnou památkovou ochranou je to ojedinělý jev.

Miliardář z Nového Města na Moravě, jehož jméno se dnes objevuje v italských médiích stejně často jako kdysi jméno legendárního trenéra fotbalového Lazia Zdeňka Zemana, pronikl do nejvyšších pater římského byznysu v roce 2020 díky ovládnutí společnosti Nova Re. „Vítek použije Nova Re pro svůj vstup na italský trh jako trojského koně,“ napsal tehdy ekonomický web Sole24ore.

Letos CPIPG podepsala dohodu o kapitálové spolupráci s největší římskou realitní skupinou Dea Capital, která patří do holdingu starého podnikatelského rodu De Agostini.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!