Kde právě pracuje pan Novák? Avast to neřeší

Společnost Avast  zjistila, že na produktivitu nemá práce na dálku žádný zásadní dopad, a proto od začátku minulého roku umožnila práci zaměstnancům odkudkoli.

Společnost Avast zjistila, že na produktivitu nemá práce na dálku žádný zásadní dopad, a proto od začátku minulého roku umožnila práci zaměstnancům odkudkoli. Zdroj: Avast

Zatímco mnozí během pandemie poznávali, co je home office, společnost Avast to dobře věděla. Ale teprve když zaměstnancům nabídla práci odkudkoli, otevřely se jí nečekané možnosti.

Práce z domova během pandemie nebyla pro technologickou firmu Avast novinkou. „Řada zaměstnanců už dříve pracovala jeden či dva dny v týdnu z domova, zvláště ti, kteří měli dojíždět z delších vzdáleností,“ popisuje personální ředitelka firmy Petra Vahalová. Na ty nejpřísnější lockdowny tedy byla firma připravena a ještě před nařízením vlády své kanceláře zavřela. To posunulo myšlenku práce na dálku ještě dál.

Firma zjistila, že na produktivitu nemá práce na dálku žádný zásadní dopad, a proto od začátku minulého roku umožnila práci zaměstnancům odkudkoli – z domova, chalupy nebo nějakou dobu i ze zahraničí. „V současnosti je to padesát na padesát. Polovina zaměstnanců v Česku pracuje z kanceláře, další polovina odkudkoli. U nich nijak nemonitorujeme, kde se zrovna nacházejí,“ shrnuje Vahalová.

 

Výjimkou je dlouhodobý pobyt v zahraničí, kde firma dohlíží na splnění všech pracovněprávních vztahů a zákonů státu, odkud jejich zaměstnanec působí. „Běžně mohou zaměstnanci pracovat až třicet pracovních dnů v průběhu kalendářního roku ze zahraničí, případně i více, pokud to daná země dovolí,“ konstatuje ředitelka.

Jak napsat životopis?

Video placeholde
Jak napsat životopis? • Videohub

Zaměstnanci často využívají možnosti práce ze zahraničí, aby si až o měsíc prodloužili dovolenou. „Rodina si užívá prázdniny řekněme v Chorvatsku a jeden z rodičů část společné dovolené pracuje, jako by byli doma,“ popisuje.

Od ledna loňského roku tuto možnost využilo zhruba 300 českých zaměstnanců Avastu. V průměru pracovali v zahraničí necelých dvacet dní a nejoblíbenějšími destinacemi byly ty přímořské, jako je Chorvatsko, Španělsko nebo Itálie.

Řada zaměstnanců se ovšem rozhodla pro stálou změnu. „

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!