Developer CTP chystá miliardové nákupy pozemků

Skladový areál skupiny CTP v polském městě Opole.

Skladový areál skupiny CTP v polském městě Opole. Zdroj: CTP

CTPark Přeštice
Majitel skupiny CTP Remon Vos plánuje další akvizice.
CTP nestaví jen sklady, ale i kanceláře. Na snímku IQ Ostrava Office Park.
4
Fotogalerie

Největší tuzemský majitel logistických a průmyslových center CTP připravuje v příštích dvou letech nakoupit nové parcely pro další výstavbu za 70 milionů eur. To je v přepočtu 1,8 miliardy korun. V hledáčku má firma parcely v Rumunsku, Polsku a Srbsku, uvedl developer ve výroční zprávě. Dvě třetiny stávajícího portfolia CTP se nacházejí v České republice.

„V následujících letech očekáváme pokračující růst na našich hlavních trzích střední a východní Evropy, kde bude hrát hlavní roli logistika, high-tech výroba a e-commerce,“ řekl Remon Vos, generální ředitel a majitel CTP.

Přestože CTP loni prodala tři české logistické parky, výměra nemovitostí společnosti ve střední a východní Evropě dále rostla. Průmyslové portfolio firma rozšířila o 13 procent na pět milionů metrů čtverečních. Části nemovitostí, které pro společnost nemají strategický význam, se CTP plánuje v příštích dvou letech zbavit.

Za účelem posílení dalšího růstu CTP nedávno zkonsolidovala 40 svých půjček do jednoho obřího úvěru v hodnotě 1,9 miliardy eur. Úvěr poskytl syndikát finančních ústavů Erste Bank, Société Générale s Komerční bankou a UniCredit včetně její české pobočky.

Celkové zadlužení CTP vůči hodnotě aktiv se na konci minulého roku snížilo o procentní bod na 48 procent.  

Za rok 2018 zvýšila CTP příjmy z pronájmů meziročně o 16 procent na 274 milionů eur. Na konci letošního roku je plán dostat se na 280 milionů eur. Čistý zisk developera se v minulém roce zvýšil o tři procenta na 361 milionů eur. 

V Česku má CTP průmyslové parky napříč republikou. Silné postavení má firma v okolí Brna. Působí ale rovněž u dálnice D5 blízko hranic s Německem, v severních Čechách, v okolí Prahy nebo na Ostravsku.  

Zajímáte se o realitní investice? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15