Praha je už pro investory lákavější než Curych nebo Milán

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty.

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty. Zdroj: Michael Tomeš_E15

1. místo Lisabon
2. místo Berlín
3. místo Dublin
4. místo Madrid
5. místo Frankfurt
14
Fotogalerie

České hlavní město se z pohledu velkých realitních investorů dostalo na úroveň vyspělých západoevropských metropolí. Řadí se mezi dvacítku nejatraktivnějších měst Evropy. Vyplývá to z průzkumu poradenské firmy PwC mezi téměř tisícovkou respondentů z 22 států EU.

Podle PwC se investoři na realitním trhu zaměřují zejména na hledání bezpečných investic, které budou generovat stabilní příjem. Vzhledem k vysokým cenám nemovitostí jsou však výnosy v Praze i dalších atraktivních evropských lokalitách relativně nízké. Česká metropole je přesto z investičního hlediska 17. nejlákavějším městem na kontinentu. Předstihla tak i Curych, Stockholm nebo Milán.

V regionu střední a východní Evropy je Praha tím vůbec nejlépe hodnoceným městem. Nejvyšší výnosy z pronájmu maloobchodních prostor v ní dosahují 3,5 procenta, zatímco výnosy za kancelářské prostory se ustálily na pěti procentech a méně.

„Investoři začínají přemýšlet o Praze nepříliš odlišně od západoevropských trhů,“ říká Richard Jones, poradce pro trh z nemovitostmi PwC. „Ceny nemovitostí sice dosahují téměř svého maxima, ale zároveň je tu mnoho atraktivních příležitostí pro akvizice,“ dodává Jones.

Vítězem šetření se stal Lisabon, který si meziročně polepšil o deset míst. Důvodem je údajně kombinace kvality života v portugalské metropoli a její dobré vedení. Vzhledem k cenovým bublinám na řadě realitních trhu se tak pozornost investorů přesouvá na menší, dynamická města.

Pořadí investičně nejzajímavějších evropských měst najdete ve fotogalerii, podívejte se:

Investoři současně hledají nové způsoby zhodnocení kapitálu. Část z nich se přesunuje do alternativních či specializovaných segmentů, například do poskytování ubytování pro studenti. Jiní se naopak zaměřili na reality s vysokou přidanou hodnotou.

Více než polovina respondentů průzkumu ale vnímá s obavami situaci na evropském trhu s bydlením, které se pro stále více občanů stává příliš drahým. Ve střednědobém horizontu půjde podle zpovídaných o téma, které bude určovat politickou agendu v celé Evropě.

Jak vydělat na pronájmu a orientovat se v realitních investicích? Dozvíte se v magazínu E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15