Jak danit příjmy z pronájmu nemovitosti? Čtěte podrobný návod

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš_E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium
6
Fotogalerie

Zvyšujícím se cenám realit odpovídá i zdražování jejich nájmu, zejména v případě bytů. Kdo by ale chtěl investovat do nemovitostí, měl by do svých úvah zahrnout i povinnost odvádět příslušné daně. Ty z výdělků odmažou nikoliv bezvýznamnou část. Jak danit příjmy z nájemního vztahu? Radí partner advokátní kanceláře Havel & Partners Lukáš Syrový.

Pokud dosáhneme příjmů z nájmu nemovitosti, je důležité určit, jestli budeme tyto příjmy zdaňovat v rámci dílčího základu daně z příjmů ze samostatné činnosti, tedy dle § 7 zákona o daních z příjmů, nebo v rámci dílčího základu daně z příjmů z nájmu, což upravuje § 9 zákona o daních z příjmů. Tyto varianty se od sebe liší konstrukcí zdanění.

Do dílčího základu daně z příjmů ze samostatné činnosti řadíme příjmy z nájmu, pokud jsou pronajímané nemovitosti součástí našeho obchodního majetku, tedy majetku, o kterém účtujeme nebo který vedeme ve své daňové evidenci.

Nemáte předplacen přístup do sekce E15 Premium? Objednejte si magazín Jak vydělat na pronájmu, kde najdete zbytek textu.
Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!