Reportáž E15: obří brownfield v Bubnech čekají změny, prohlédněte si jeho současný stav

Vést by tu také měla rychlodráha na letiště. Ta je ale zatím v přípravě. Územní studie totiž zatím nedefinuje detailní dopravní řešení, které se bude navrhovat s jednotlivými projekty bloků a ulic.

Vést by tu také měla rychlodráha na letiště. Ta je ale zatím v přípravě. Územní studie totiž zatím nedefinuje detailní dopravní řešení, které se bude navrhovat s jednotlivými projekty bloků a ulic. Zdroj: Michaela Szkanderová

Územní studie mimo jiné řeší i dopravu. Se severojižní magistrálou se nadále počítá.
"Magistrála je v těchto místech velmi vytížená, denně tu projede desítky tisíc aut. V plánu je ji polidštit a vytvořit z ní bulvár," přibližuje Milan Brlík z IPRu.
Přibudou zde proto tři řady stromů.
V okolí Holešovického nádraží urbanisté vyčlenili pro výškové administrativní budovy. Některé z nich by mohly mít až 21 poschodí.
Právě toto místo je podle Brlíka pro takový druh zástavby ideální. Kvůli dopravě, je zde metro, tramvaj i vlak.
23
Fotogalerie

Bubny - Zátory, v současnosti převážně neudržovaná volná plocha pod stavební uzávěrou, zaujímá plochu 110 hektarů. Tedy zhruba stejnou jako Staré Město a dva a půlkrát větší než Vatikán. Jak vypadá jeden z největších pražských brownfieldů v současnosti si prohlédněte v galerii. V popiscích jednotlivých snímků čtěte, jak se konkrétní místa změní.

Území brownfieldu je již desítky let předmětem úvah mnoha urbanistů. Už v 80. letech 20. století byly vytvořeny první plány na začlenění tohoto 110 hektarového území do organismu Prahy. Následovalo několik studií a plánů, které ovšem nikdy nedospěly do realizace pojímaly toto významné území optikou minulé doby. Kladly příliš velký důraz na administrativní funkce, ikonické věžové domy a složitá dopravní řešení.

Nad plány nikdy nepanovala shoda a proto Bubny-Zátory i nadále zůstávaly jizvou Prahy. Od roku 1999 je navíc na celé ploše stavební uzávěra. 

Prohlédněte si, jak vypadá oblast v současnosti a jaké s ní mají plány urbanisté:

Tipy na realitní investice najdete v magazínu E15 Premium, objednávejte zde >>>
Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15