Vítek ovládne brněnský hotel Holiday Inn

Brněnské výstaviště prodalo svůj 75 % podíl v kongresovém hotelu Holiday Inn.

Brněnské výstaviště prodalo svůj 75 % podíl v kongresovém hotelu Holiday Inn. Zdroj: Hotel Holiday Inn Brno

Veletrhy Brno, které patří městu, prodaly tříčtvrtinový podíl v hotelu Holiday Inn u výstaviště společnosti CPI Hotels. Veletrhy peníze využijí na stavbu pavilonu D. Pro CPI jde o první hotel v Brně a plánuje ve městě stavbu dalšího. Stát má na Dornychu na místě někdejšího hotelu Metropol. Cenu transakce strany nesdělily, podle informací ČTK se ale většinový podíl prodával za 323 milionů korun. Zbývající čtvrtinový podíl má společnost Českomoravská investiční.

„Příležitost koupit hotel Holiday Inn byla v souladu s naší strategií a jsme rádi, že se nám podařilo se dohodnout. Spolu s chystaným hotelem u vlakového nádraží významně posílíme naše portfolio kongresových hotelů,“ uvedl předseda představenstva CPI Hotels Jan Kratina. Tento typ hotelů provozuje společnost především pod značkou Clarion. Podle Kratiny je kongresová turistika v Česku stále na vzestupu a je poptávka po velkých sálech. Poloha u výstaviště podle něj skýtá řadu dalších možností. Nový majitel patří do skupiny CPI Property Group a provozuje 33 hotelů.

Veletrhy Brno se zabývaly prodejem již od roku 2012, ale neměly žádnou nabídku. Podle manažerské analýzy je současný prodej pro firmu výhodný, peníze potřebuje na nové investiční projekty. Kromě nového pavilonu bude výstaviště stavět i nové sklady. „Hotel bude fungovat nadále jako komplementární služba pro účastníky veletrhů, firemních akcí a kongresů pořádaných na brněnském výstavišti,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Hotel byl postaven před 20 lety a slouží z velké části návštěvníkům výstaviště, nabízí také kongresové prostory. Roční tržby se pohybují v posledních letech kolem 100 milionů korun, zisk byl v letech 2016 a 2017 do šesti milionů korun, což okomentoval Kuliš tak, že „výsledky jsou dlouhodobě na nule“.

Zajímají vás reality? Čtěte speciál E15 Premium Jak vydělat na pronájmu >>>

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15