Jak rozmnožit majetek v bouřlivé době: Cesta vede přes technologie a expanzi do zahraničí

Nový svět českých miliardářů

Nový svět českých miliardářů Zdroj: Jan Juhaniak

Když loni koncem roku dvaatřicet byznysmenů v čele s miliardáři sepsalo výzvu k druhé transformaci ekonomiky, byl to nejen signál nové vládě, ale i důkaz jejich mentálního obratu. Letos je více než kdy jindy patrné, že začínají své tradiční podnikání ředit vůní digitální, zelené či virtuální budoucnosti: těžař Karel Komárek modeluje zachytávání CO2 pro záchranu planety, 76letý Vlastislav Bříza objevuje kouzlo elektromobility a Petr Otava, jehož byznysem bylo zpracování kovů, vstupuje do oboru datacenter.

Seznam letošních investic českých miliardářů do budoucnosti je nečekaně dlouhý. Prozrazuje změnu, kterou tuzemský byznys nutně musel prodělat, aby následoval evropský trend. Ne že by nejbohatší lidé v zemi začali svůj tradiční byznys hromadně opouštět, ale uvědomují si, že svou budoucnost od budoucnosti technologií nemohou odloučit. Navíc v ekonomicky nejisté době diverzifikují své portfolio.

Hnědá zelená

Jméno miliardáře Karla Komárka se skloňuje hlavně kvůli letošnímu úspěchu, kdy do svého sázkařského podniku Allwyn Entertainment, kam patří i tuzemská Sazka, přivedl britskou Národní loterii, kterou začne provozovat od roku 2024. Komárkova historie je ale bytostně spjatá s firmou MND, kdysi nesoucí název Moravské naftové doly.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!