Nejbohatší Číňané: Zakladatel Alibaby Jack Ma už není první

Hlavní akcionář Alibaba Group Jack Ma rozlítil čínské pohlaváry. Výsledkem je tlak na firmu

Hlavní akcionář Alibaba Group Jack Ma rozlítil čínské pohlaváry. Výsledkem je tlak na firmu Zdroj: Reuters

Čung Šan-šan se stal nejbohatším člověkem v Číně. Obchoduje s balenou vodou a vakcínami.
Pony Ma
Jack Ma
Hlavní akcionář Ant Group Jack Ma rozlítil čínské regulátory. Výsledkem bude podle expertů výrazný propad hodnoty
5
Fotogalerie

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma přišel o titul nejbohatšího člověka v Číně. Podle nového žebříčku nejbohatších lidí Číny, který sestavuje organizace Hurun, mu nyní patří čtvrtá příčka. Na prvním místě ho vystřídal Čung Šan-šan, majitel firmy na balenou vodu Nongfu Spring. Jeho majetek činí 550 miliard jüanů (1,9 bilionu korun).

Jack Ma a jeho rodina byli v čele žebříčku v uplynulých dvou letech. Loni v říjnu ale podnikatel upadl v nemilost, když ve svém projevu ostře kritizoval čínský regulační systém. Na jeho podnikatelské impérium se tak více zaměřily regulační orgány. Mimo jiné musela být zrušena primární veřejná nabídka akcií (IPO) finančně technologické firmy Ant Group, což je divize Alibaby. Tato nabídka měla být největší na světě.

Hodnota majetku Jacka Ma se přesto za poslední rok zvýšila o 22 procent na 360 miliard jüanů (1,25 bilionu korun).

Nový nejbohatší Číňan Čung Šan-šan se dostal do čela žebříčku hlavně díky růstu akcií společnosti Nongfu Spring, ale také díky růstu akcií výrobce vakcín Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, kterého má rovněž pod kontrolou.

Nejbohatší Číňané a jejich jmění v korunách

  1. Čung Šan-šan (1,9 bilionu)
  2. Pony Ma (1,65 bilionu)
  3. Collin Huang (1,55 bilionu)
  4. Jack Ma (1,25 bilionu)
  5. Čang I-ming (1,2 bilionu)

Na druhém místě v žebříčku se umístil zakladatel internetové společnosti Tencent Holding Pony Ma. Hodnota jeho majetku se za rok zvýšila o 70 procent na 480 miliard jüanů (1,65 bilionu korun). Třetí příčku nově obsadil majitel internetového obchodu Pinduoduo Collin Huang s majetkem 450 miliard jüanů (1,55 bilionu korun). Meziročně hodnota jeho majetku stoupla o 283 procent.

Do první pětky nejbohatších lidí v Číně se poprvé dostal Čang I-ming, zakladatel firmy ByteDance, která vlastní aplikaci TikTok. Hurun hodnotu jeho majetku odhadl na v přepočtu 1,2 bilionu korun.