TikTok čelí obviněním za zneužití soukromých dat. Teď musí zaplatit 92 milionů dolarů

Biometrické údaje. Tiktok je obžalován z jejich zneužití

Biometrické údaje. Tiktok je obžalován z jejich zneužití Zdroj: Profimedia

Telefon s TikTokem
TikTok, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Čínská mobilní aplikace TikTok čelí obviněním z napadení soukromí mnoha uživatelů, včetně nezletilých. TikTok nyní přistoupil na peněžní vyrovnání ve výši 92 milionů dolarů. Společnost podle soudů porušila zákony na ochranu soukromí a údajně shromažďovala a sdílela uživatelská data s čínskou vládou. TikTok s obviněními nesouhlasí. Pokutu nicméně zaplatí.

TikTok podle soudů v Illinois porušil biometrické zákony na ochranu soukromí. Federální prokuratura spojila 21 samostatných hromadných žalob z různých okresů do jednoho velkého soudního sporu a tvrdí, že jak TikTok, tak jeho předchůdce Musical.ly napadly soukromí mnoha uživatelů, a to včetně nezletilých.

V dohodě o narovnání žalobci tvrdí, že aplikace TikTok infiltruje zařízení svých uživatelů a stahuje širokou škálu soukromých dat, včetně biometrických dat a obsahu, který obžalovaní používají ke sledování uživatelů na TikToku, aby tak mohli například lépe zacílit své reklamy. 

Žalobci také obvinili TikTok z používání technologie rozpoznávání obličeje ve svých takzvaných filtrech a posléze shromažďování údajů jako například věk či etnická příslušnost uživatele. TikTok byl opakovaně obviněn ze sdílení uživatelských dat s čínskou vládou. Tyto informace jsou sice shromažďované v nějaké virtuální „pokladnici“ informací, ale pokud by se vláda rozhodla, mohla by tuto „pokladnici“ kdykoli otevřít a údaje využít, tvrdí soud. 

„I když s tvrzeními nesouhlasíme, nechceme procházet zdlouhavými soudními spory. Prioritně se chceme zaměřit na budování bezpečného a radostného zážitku na TikToku“ uvedl mluvčí aplikace TikTok ve svém prohlášení, které citoval web Mashable.