5G je síť budoucnosti. Proč ji chtít nejen ve svém telefonu a jak pomůže firmám?

5G síť od O2

5G síť od O2 Zdroj: O2

5G síť. Téma, které už dlouho ve společnosti rezonuje.  Zkratka 5G je o označení nové mobilní sítě, na kterou postupně přecházejí všichni velcí světoví operátoři. Rychlejší a bezpečnější síť ale nevyužijí jen běžní uživatelé, výrazně pomůže i firmám.

Například český operátor O2 spustil v říjnu svou první privátní 5G síť. Prvním zákazníkem je jihomoravský výrobce senzorů a tlakoměrů BD Sensors, který díky nové generaci mobilního připojení zvýší plynulost a spolehlivost výroby. „Hlavní výhodou, kterou zákazníkům přinášíme, je rychlost, kapacita, nejvyšší míra zabezpečení, a především absolutní spolehlivost,“ říká ředitel pro mobilní produkty a inovace O2 Roman Bacík s tím, že v továrně bylo třeba nainstalovat desítky malých, výkonných vysílačů.

5G se netýká pouze mobilních telefonů

Nová 5G síť nabídne ještě rychlejší a stabilnější připojení a přenos. Navíc je ohromně komplexní a nezaměřuje se pouze na jednotlivé parametry, jako sítě předchozí. Pátá generace nabízí i výrazně lepší odezvu. Už nyní je o 5G sítě u mnoha společností velký zájem a realizují se první kampusy pro firmy. Nová síť tedy dokáže výrazně ulehčit činnost průmyslovým a logistickým podnikům a pomůže jim spravovat jejich komunikaci a digitalizaci.

Například pro již zmiňovanou firmu BD Sensors znamená 5G síť zejména zlepšení digitální komunikace napříč výrobní halou. Ve firmě totiž zaměstnanci nepoužívají papír, ale pouze tablety. „Dlouhodobě jsme řešili problém s připojením v případě, že zaměstnanec přechází z jednoho pracoviště na druhé,“ vysvětluje jeden z hlavních motivů investice ředitel BD Sensors Karel Mareček. První zkušenosti s 5G sítí podle něho potvrdily vyšší spolehlivost nové sítě. „V porovnání s Wi-Fi je navíc síť rychlejší," dodává Mareček.

Wi-Fi pro domácnosti, 5G pro firmy

Mnoho operátorů bude 5G sítě využívat pro domácí internet a Wi-Fi. Příkladem je O2, které tuto službu zařadilo do nabídky na začátku roku. Dá se tím pohodlně nahradit pevné připojení tam, kde nechcete pokládat drahé optické kabely, vrtat, nebo to vůbec řešit. Připojení k novince je snadné a kvalita připojení i rychlost jsou s pevným internetem srovnatelné.

V případě firemních řešení, pak 5G odborníci doporučují více než pevné připojení, protože slibuje větší bezpečí, prostor pro další rozvoj a ulehčení firemních procesů. Slovy Romana Bacíka, ředitele pro mobilní produkty a inovace v O2: „5G oproti jiným řešením firemní sítě nabízí dramaticky nižší latenci, vyšší kapacitu a výrazně vyšší úroveň zabezpečení než třeba Wi-Fi, přes kterou dnes mnohé firmy řídí veškerou svou činnost. Wi-Fi je řešení pro domácnosti, 5G pak pro firmy.“ 

Další výhody 5G sítě 

Jsou tu i další praktická využití nové sítě, jako je například mnohem vyšší zabezpečení informací a dat. Do budoucna se s 5G počítá také pro autonomní jízdu vozidel. Už nyní půjde využít pro rychlá a spolehlivá data ze silnic, která budou auto informovat, co se před ním děje.

Vzdáleně budete moct obsluhovat vybavení v domě, na chalupě nebo v práci. A to díky lepšímu zabezpečení sítě, a především její ohromné kapacitě.

Musím si koupit nový mobil?

Většina telefonů střední a vyšší třídy už dnes 5G podporuje, ale pokud vaše zařízení do této kategorie nespadá, tak vás do budoucna výměna nemine. Ale upřímně, to byste si nový telefon pravděpodobně stejně kupovali. S větší podporou 5G se navíc předpokládá zlevnění mobilů, které síť podporují. Takže vás nečeká ani příliš velká investice.

Pokud se rozhodnete zůstat u 4G nebo LTE, tak se pro vás nic nemění. Tyto sítě se neruší a rušit ani nebudou. Jen se připravíte o benefity nové generace.

Tematický speciál Kybernetická bezpečnost připravuje E15 ve spolupráci s O2.