ČSSD není tak zkostnatělá, jak si lidé myslí, říká Radim Hejduk

Radim Hejduk

Radim Hejduk Zdroj: Osobní archiv

Radim Hejduk
Radim Hejduk
Ministr Chovanec se samopalem české výroby vzor 58.
Milan Chovanec
Programová konference ČSSD
10
Fotogalerie

Radim Hejduk je předseda spolku Idealisté.cz a v současné době především šestka na kandidátce pražské ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny. „Podle mě by měl být politik člověk, který je do jisté míry hrdý na to, že může dělat něco prospěšného pro své okolí. To to má znamenat a to pro mě znamená politika,“ tvrdí mladý ekonom.

Jste politik? Protože na svých stránkách deklarujete, že jím zatím nejste. Na druhou stranu jste sdílel článek Respektu, který je o vás a Dominikovi Ferim, jako článek o dvou mladých politicích. Kde je ta hranice, kdy se člověk politikem stane? Vy mi jako předseda Idealistů a člen ČSSD jako nepolitik rozhodně nepřipadáte.

Má to podle mě dvě definice. Buď jste politik, který už má nějakou politickou funkci a jste někam zvolený. To jsem myslel tím, že zatím nejsem politik, protože já nejsem nikam zvolen a nezastávám žádnou veřejnou funkci.

Samozřejmě je zde druhý pohled, který už v současnosti naplňuji tím, že se o mně začíná nějak víc vědět, a to je ta veřejná angažovanost, veřejná známost. Tím se člověk stává politikem v rovině druhé definice, jež zahrnuje nějakou veřejnou známost a nějaký vliv na veřejné dění.

Ptám se hlavně proto, že například Andrej Babiš o sobě tvrdí, že není politik. O tom mluvil například Jiří Přibáň v rozhovoru pro TST, že se jedná o jakousi formu populismu, který je anti-politický.

Myslím, že Andrej Babiš to slovo používá zcela jinak. Já se mu nevyhýbám a myslím, že bychom se měli spíš snažit zlepšit jeho image, než se na něm přiživovat. Tady je navíc Babišovo "nejsem politik" naprosto lživé z obou definicí, co jsem jmenoval. Já se nebráním tomu být politik. Podle mě by měl být politik člověk, který by měl být do jisté míry hrdý na to, že může dělat něco prospěšného pro své okolí. To to má znamenat a to pro mě znamená politika.

Ano, stylizování do anti-politiků ubližuje politické kultuře u nás.

Určitě. Dostaneme se potom do fáze, kdy na politiky každý akorát nadává.

Vy jste vlastně - myslím, že to bylo součástí toho článku v Respektu - mluvil o tom, že vás spousta lidí potkává na ulici a baví se s vámi, ale pak je ani nenapadne vás volit. Není ta vaše "civilní" stylizace nakonec spíše ke škodě? Jestli vám nakonec to, že působíte lidsky, u voleb spíše neublíží?

Na jednu stranu jsem rád, že působím lidsky. To je velká výhoda pro člověka, který chce něco udělat. Ono je to hodně způsobené i tím, že třeba nesnáším saka. Kdybych byl zvolený a musel bych ho nosit, tak to bude pro mě velké utrpení, protože se v tom necítím dobře. To je jedna z těch věcí, které ty lidi na ulici překvapí. Když k nim přistoupím a nemám sako, tak si většinou nemyslí, že jsem politik nebo za někoho kandiduji.

Na ulici to ale ještě není tak hrozné. Spíš jde o Facebook a o to, že ti lidé většinou neví, že kandiduji, a pak když to zjistí, tak mi třeba i fandí jako osobě, ale mají problém s ČSSD. Pokud jsem to správně pochopil, tak s tím bojuje například i Dominik Feri. Oslovil spoustu lidí, ale někteří z nich mají problém třeba s TOP09 nebo Miroslavem Kalouskem.

Vy oba jste schopni nějakým způsobem přitáhnout k volbám mladé, liberálně smýšlející lidi, pro které je ale těžké volit stranu, v níž jsou lidé jako Milan Hrdlička který nedávno ve svém článku "Pozor na slimáky" připodobnil uprchlíky ke slimákům.

Nevím, co k tomu říct. Takové výrazy by sociální demokrat rozhodně neměl používat.

Netušíte, zda se okolo toho bude něco dít? Nějaké sankce ze strany Sociální demokracie?

To si vůbec nejsem jistý. Stalo se to v Brně a strana je na lokální úrovni dost stranicky soběstačná, i na nejnižších úrovních má dost velké pravomoci, takže bude muset rozhodnout místní organizace, co s panem Hrdličkou udělá. Doufám, že se to téma vyřeší po volbách.

Pro ČSSD je škoda, že se to objevilo takhle před volbami.

Nás je v té straně 20 tisíc a je to velmi těžké ukočírovat. Nemůžete všem členům dát kázání, jak se chovat při volební kampani a jak se mají vyjadřovat…

Jasně, ale tohle je člověk, který je tam už delší dobu, a navíc je místostarostou městské části Brno – Bohunice.

Asi potřebujeme členskou základnu nějak vzdělávat v sociálnědemokratických hodnotách. Příklad pana Hrdličky to podle mě dokazuje. Já nemám opravdu nic proti konzervativní části ČSSD. Máme spoustu společných styčných bodů, ale tohle už není snad ani ta konzervativní linka. Slimáci a medúzy, to je Tomio Okamura.

Mě na tom ještě pobavilo, že pan Hrdlička o sobě tvrdí, že je sociální demokrat, což o sobě říkáte i vy…

Vlastně nevím, co na to říct (smích). Já nejsem moc příznivcem vyhazování lidí. Myslím, že aktivních lidí v politice je hodně málo, ale je dobré si ujasnit ty klíčové body. S panem Hrdličkou by bylo dobré si promluvit o tom, co jeho slova vůbec znamenala. Podle mě si dopad jeho slov ani nemusí moc neuvědomovat.

On to vlastně komentoval tak, že šlo o nějakou formu humoru.

Ano, ale je problém, když lidi dehumanizujete a připodobňujete je k nějakým zvířatům. Jestli má pan Hrdlička nějaké obavy z uprchlické krize a tak dále, tak na to má asi i právo, ale tohle není rozhodně styl vyjadřování sociálního demokrata.

Nemáte obavy z toho, že když se dostanete do sněmovny, tak dopadnete podobně jako Jiří Dienstbier? Že vás to konzervativní křídlo přehluší?

Myslím, že jsem člověk schopný najít konsenzus s konzervativní tváří strany, protože je tam dost věcí, které společně můžeme prosadit. Samozřejmě, že se potom na lecčems neshodneme, například v otázce přisvojení dětí homosexuálními páry. Ale to je prostě politika.

Já jsem ve straně sedm let a zažil jsem si dost věcí. Přišel jsem do kontaktu s hodně lidmi a hodně názory a myslím, že jsem se dokázal s těmi lidmi domluvit na něčem pozitivním. Když se to nepovedlo, tak jsem byl nepříjemný, to je pravda. A vyvolávalo to kontroverze.

Takže umíte být i nepříjemný?

To bohužel umím.

A co by se muselo stát, abyste ČSSD opustil?

Asi by musela pohřbít úplně všechny hodnoty, na kterých stojí. Pro mě je důležité, aby byly dostupné veřejné služby, aby byl funkční sociální systém. A strana to i přes všechny možné neshody hájí, za tím se sjednotí vždy.

Já jsem schopen hodně vyjednávat pro dobro věci, ale důležité je dospět do situace, kdy uhájíme alespoň to fungování státu. Myslím, že tyto volby jsou hodně důležité v tom, že některé veřejné služby mohou být privatizovány, čehož se docela obávám. Pokud by ČSSD opustila tyto principy, tak já opustím ČSSD, protože už nebude sociálně demokratická. Já věřím tomu, že většina členů ČSSD jsou opravdoví sociální demokraté.

Třeba i Milan Chovanec?

Sebeidentifikaci nechám na Milanu Chovancovi.

Kam myslíte, že se ta strana po volbách převáží, když už ji nepovede Bohuslav Sobotka?

Bude záležet na výsledku voleb a hlavně na tom, jak se výsledek bude interpretovat. Je pravdou, že tyto volby budou i volbou charakteru ČSSD, ale to si asi vyřešíme sami v partaji.

Sociálním demokratům hodně lidí radí, co mají dělat, já ale moc nemám rád vzkazy třeba od novinářů, protože potom to taky může jednou dopadnout tak, že kdyby to ČSSD začala poslouchat, mohla by přestat být ČSSD.

Bohuslav Sobotka právě podle mého názoru dokázal v té straně udržet konsenzus.

To rozhodně, za to mu určitě patří dík. On je známý tím, že dokáže najít kompromisy, což se mu nakonec možná i vymstilo ve veřejném obraze.

A když stranu povede někdo, kdo nebude schopen najít ty kompromisy?

To je opravdu otázka, kdo to bude. Existují myslitelné a nemyslitelné scénáře a může se stát, že se i ty nemyslitelné stanou realitou.

Takže uvidíme po volbách.

Uvidíme.

Ještě bych se chtěl bavit o předvolební kampani. Myslíte, že je kampaň ČSSD přitažlivá i pro mladé voliče? Jistě, není to jako TOP09, která v tomto směru vyloženě tlačí na pilu, ale u ČSSD mi přijde, že na získání například mladých liberálů úplně rezignovala. Neviděl jsem žádný spot, co by mohl zaujmout někoho mladšího. Proč vás třeba nedali někam víc do popředí v této kampani?

Já myslím, že jsem na svém obrazu hodně zamakal díky předvolební kampani. Neměl jsem takový kapitál, že bych byl před kampaní nějak známý, na rozdíl právě třeba od Dominika Feriho. Byl jsem hodně aktivní spíš vnitrostranicky.

ČSSD dává člověku docela dost prostoru pro vystupování a prosazování vlastního názoru. Není tak zkostnatělá, jak si lidé myslí.

Míříte tedy na mladé voliče?

To je docela dobrá otázka, protože já vlastně moc nevím. Ze statistik na Facebooku a dalších webech vyplývá, že je nejvíce navštěvuje moje generace, tedy lidé od dvaceti pěti do třiceti let. To je největší skupina, která mě sleduje. A je to pochopitelné, protože to jsou lidé, k nimž mluvit chci. S prvovoliči nemám takový kontakt jako Feri, protože už mám vystudováno a pracuji a začínám řešit úplně jiné problémy.

A máte obsah.

No a mám obsah. Memy jsou někdy v pohodě, ale nejde to na tom postavit. Nechci být člověk klouzající po povrchu. Myslím si, že je důležité, aby „obsah byl král“. Pro mě je důležitější být autentický, než mít nějaké profesionální zpracování.