FOTOREPORTÁŽ: První akce Milionu chvilek po konci nouzového stavu

Úterý 9. června, Brno

Úterý 9. června, Brno Zdroj: Jakub Hrouda

Úterý 9. června, Brno
Úterý 9. června, Brno
Úterý 9. června, Brno
Úterý 9. června, Brno
Úterý 9. června, Brno
10
Fotogalerie

Pátek 19. června 2020 – Štrasburk, úterý 9. června 2020 – Brno

Evropský parlament v pátek hlasoval mimo jiné o přijetí rezoluce kritizující střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Pro usnesení odsuzující jeho stálý vliv na firmy ve svěřeneckých fondech se vyslovila nejen většina českých europoslanců, ale také většina všech členů Evropského parlamentu. Rezoluce je ovšem právně nezávazná a krom možného zhoršení pověsti nemá na Českou republiku žádné závažné dopady.

Nejen proti střetu zájmů českého premiéra se na začátku června po dlouhé době opět demonstrovalo v desítkách českých obcí. Od dřívějších protestů pořádaných spolkem Milion chvilek pro demokracii se tyto akce výrazně lišily – vzhledem ke stále trvajícímu riziku šíření koronaviru se organizátoři snažili uspořádat demonstrace co nejbezpečnějším způsobem. Na náměstí byl například vyznačen prostor nanejvýš pro pět set demonstrujících – ještě v den protestů nebyl jasný maximální možný počet účastníků. Ministerstvo zdravotnictví povolilo překročení limitu pěti set osob jen několik hodin před začátkem. Brněnské akce se nakonec zúčastnilo asi tisíc osob.

Hlavním tématem protestu se stalo počínání české vlády během nouzového stavu. Řečníci mluvili o přílišném dopadu vládních opatření na živnostníky, o nedostatečné podpoře či o sporných dodávkách zdravotnického materiálu z Číny a nevyužitých nabídkách českých firem. Řeč ale přišla také například na nově zvolené členy Rady České televize. V proslovech byla vidět určitá snaha nejen tlačit na vládu, ale také přimět k větší aktivitě (například pomoci opozičním stranám nebo vstupu do politiky) i širší veřejnost. Řečníci požadovali i důslednější spolupráci mezi opozičními stranami.