Komentář: Muslimský starosta Londýna Sadiq Khan zakazuje bikiny. Ano, ale...

Zdroj: profimedia.cz

Londýňan a Brit pákistánského původu Sadiq Khan je pro média atraktivní už od chvíle, co se stal starostou britské metropole. První muslim v čele Londýna je pod drobnohledem nejen Britů, ale i obyvatel kontinentální Evropy.

Jedním z jeho předvolebních slibů byl zákaz reklam v městské hromadné dopravě, které zobrazují nezdravá nebo nerealistická těla, a to zejména žen. Svému slibu se teď Khan snaží dostát. V minulosti už vzbudila v Londýně i celé Británii poprask reklama společnosti Protein World, které dominuje nápis „je vaše plážové tělo připraveno?“ a obrázek modelky v plavkách, jejíž míry se zdají být tak trochu z jiného světa. Kritikům vadilo, že se na veřejném místě propaguje proteinový výrobek na hubnutí i představa toho, jak vypadá správné tělo správné ženy v plavkách – které vypadalo, přiznejme si to, nereálně, ať už kvůli nezdravému životnímu stylu modelky, plastickým operacím nebo grafickým úpravám. Přesně tento typ reklam, které vedou dívky k představě, že se mají za svá „běžná“ těla stydět, a sekundárně se podílejí na vzniku anorexie, chce nový starosta Sadiq Khan zakázat.

V Česku si jeho návrhu všiml na Facebooku Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. „Pamatujete, jak byl ten jásot, že nový muslimský starosta Londýna Sadiq Khan je supr chlapík?“ napsal hned v úvodu Janda. A nahrál tím na smeč islamofobům, kteří už si automaticky spojili Khanovu víru se zakazováním modelek v plavkách a ejhle, muslim našim ženám káže, aby se zahalovaly. O nadhozený míč se přihlásil třeba známý propagátor léčebného konopí Tomáš Zábranský, který k Jandovu popisku promptně přidal svůj názor na islám a řezání hlav.

Z českojazyčných médií téma zaujalo především ty servery, které shodou okolností Jakub Janda prověřuje s projektem Kremlin Watch, ostatně česká mediální scéna pro-kremelská a islamofobní se nápadně překrývá. Nejdále zašel server EuroZprávy.cz s titulkem „Islamizace Londýna? Muslimský starosta začal úřadovat, lidé se bouří“, který důmyslně spojil zákaz sexistické reklamy s islámem, ne-li přímo s islamizací, a to přesto, že se mu zmínka o reklamě z titulku kamsi vytratila. Potomek pákistánských rodičů Sadiq Khan to zkrátka nebude mít v křesle starosty Londýna snadné.

Případ s bikinami nám ukázal, jak snadno lze Khanovy kroky posuzovat jen podle toho, že je muslim. Odkud přitom skutečně pramení Khanovy snahy, nemá s šaríou nic společného – Khan je jako člen labouristické strany zastáncem nové levice, která se dlouhodobě snaží třeba o to, aby se hodnota ženy odvozovala i od něčeho jiného, než je její vzhled, tedy spíše nedostatečný vzhled ve srovnání s graficky upravenou dívkou z plakátu. A jak docílit plážového těla bez proteinů a plastických operací? Stačí mít tělo a nezapomenout si ho s sebou na cestě k pláži. Přeji příjemnou dovolenou, až to budete zkoušet.