České firmy hledají náhradu za ruský plyn. Pražská plynárenská jedná s Norskem

České energetické společnosti se připravují na odstřižení od ruského plynu. Náhradní dodavatele hledají například v Norsku.

České energetické společnosti se připravují na odstřižení od ruského plynu. Náhradní dodavatele hledají například v Norsku. Zdroj: Profimedia.cz

Rusko ve středu přestalo dodávat zemní plyn do Polska a Bulharska. Další země EU mohou následovat. Na snímku ruský prezident Vladimir Putin.
Pražská plynárenská jedná o dodávkách zkapalněného plynu (LNG) s Norskem.
Společnost innogy zatím spoléhá především na své zahraniční partnery.
Alternativního dodavatele aktuální shání také polostátní podnik ČEZ.
Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že vláda podniká kroky, aby tuzemským firmám a domácnostem zajistila dostatek plynu. Konkrétní však nebyl.
6
Fotogalerie

Tuzemské energetické společnosti se usilovně připravují na situaci, kdy by Moskva ze dne na den odstřihla Česko od dodávek plynu, tak jak se to ve středu stalo Polsku a Bulharsku. Některé z nich dokonce jednají s alternativními dodavateli. Podle ekonomů však ruské energetické zdroje v nejbližší době zcela nahradit nelze. Rusko dosud zajišťovalo České republice téměř sto procent její veškeré spotřeby plynu a 29 procent spotřeby ropy. 

„Jednáme o dodávkách norského zkapalněného plynu neboli LNG a již dva týdny intenzivně plníme plynem zásobníky,“ prozradil deníku E15 mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

„Už v loňském roce jsme navýšili své kapacity v plynových zásobnících. Nespoléháme se jen na své existující obchodní vztahy a jsme v této oblasti aktivní,“ přidává se Monika Bartošová ze společnosti Centropol Energy.     

Podle Hospodářských novin dodavatele LNG aktuálně hledá také polostátní ČEZ. Na dotazy deníku E15, s jakými partnery ČEZ momentálně hovoří a v jaké fázi rozhovory jsou, však energetická firma do uzávěrky neodpověděla. Vedle zmiňovaného Norska patří k největším producentům plynu Spojené státy, Katar, Austrálie, Alžírsko nebo Ázerbájdžán.    

Plán Česka při odstavení dodávek plynu:

Video placeholde
• Videohub

Největší dodavatel plynu v Česku, společnost innogy, se zatím spoléhá hlavně na zahraniční obchodníky. „Energii nakupujeme přes své klíčové evropské partnery MVM a RWE Supply and Trading, kteří mají obrovské portfolio dodávek z různých zemí,“ uvádí mluvčí innogy Martin Chalupský. „Mohu ale potvrdit, že se připravujeme na všechny možné varianty vývoje, analyzujeme možnosti a každodenní situaci,“ dodává. 

Pomáhá i stát

Ačkoliv obchod s plynem v tuzemsku ovládají výhradně soukromé subjekty, se sháněním nových dodavatelů pomáhá i vláda. „Kroky k tomu, abychom zajistili dostatek plynu pro naše domácnosti a firmy, děláme,“ řekl ve středu v Poslanecké sněmovně premiér Petr Fiala (ODS). Detaily ovšem neuvedl. Pouze zkritizoval předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO) za to, že podle něj otázku energetické bezpečnosti ČR neřešil.   

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!