Čtvrtina ruských sil použitých při invazi je po šesti týdnech bojů nefunkční

webu stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele.

webu stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele. Zdroj: ČTK

Na snímku je dron vyvinutý příslušníky ukrajinských sil územní obrany pro shazování Molotovových koktejlů
2
Fotogalerie

Přibližně čtvrtina ruských sil použitých při invazi na Ukrajinu je po těžkých ztrátách, kvůli špatné logistice a podpoře "v podstatě nefunkční". Napsala to na dnes na svém webu stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele.

Rusko podle informací CNN před zahájením své agrese proti sousední zemi rozmístilo kolem Ukrajiny zhruba 120 taktických skupin praporů. Citovaný evropský zdroj uvedl, že po šesti týdnech války je nyní 29 z těchto uskupení vyřazených z boje. Rusové se podle něj pokusili zbytky těchto uskupení spojit do propojených bojových jednotek, přičemž k vytvoření jedné použili zbytky dvou či tří uskupení.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek v rozhovoru se stanicí Sky News připustil, že Rusko na Ukrajině utrpělo značné ztráty. Žádná čísla však neřekl. Doposud poslední oficiální počet 1351 mrtvých vojáků Moskva sdělila už předminulý týden. Ukrajinské ministerstvo obrany při dnešní aktualizaci informací o ztrátách nepřítele tvrdilo, že ruské síly doposud přišly o 19.100 vojáků.

Údaje uváděné bojujícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit. Představitelé Spojených států a Severoatlantické aliance v březnu odhadovali, že ruské ztráty se pohybují mezi třemi až deseti tisíci padlých.