Evropani, čekejte těžkou zimu, vzkázal Zelenskyj. Rusko připravuje energetický úder

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
5
Fotogalerie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal Evropanům, aby očekávali těžkou zimu kvůli ruské invazi do jeho země, která vedla k omezení vývozu ropy a plynu z Ruska. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na pravidelné videoposelství Zelenského, podle kterého chce Moskva zničit normální život Evropanů.

„Rusko připravuje na letošní zimu rozhodující energetický úder na všechny Evropany,“ prohlásil Zelenskyj. „Snaží se útočit chudobou a politickým chaosem tam, kde zatím nemůže útočit raketami,“ dodal.

Zelenskyj to uvedl poté, co ruský gigant Gazprom oznámil, že zatím neobnoví dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, které je pro Evropu klíčové. Moskva se odvolává na západní sankce uvalené kvůli invazi na Ukrajinu a na technické problémy, které způsobily přerušení dodávek energie. Evropské země, které podpořily Kyjev diplomaticky a vojensky, obvinily Rusko, že dodávky energie využívá jako zbraň.

Podle některých analytiků hrozí, že nedostatek a nárůst životních nákladů s blížící se zimou oslabí podporu Kyjeva ze strany Západu, který se snaží vypořádat s nespokojenými obyvateli.

Proslov Volodymyra Zelenskyho ve sněmovně

Video placeholde
• PSP ČR

Skupina vyspělých zemí G7 v pátek oznámila, že zavede cenový strop na ruskou ropu i ropné produkty. Kreml prohlásil, že zastaví prodej ropy do všech zemí, které tento limit zavedou.

Německý kancléř Olaf Scholz dnes uvedl, že jeho vláda počítala s úplným zastavením dodávek plynu v prosinci, ale slíbil, že jeho země zimu zvládne. „Rusko již není spolehlivým energetickým partnerem,“ řekl Scholz na tiskové konferenci v Berlíně.