Gazprom by mohl zastavit plyn do Moldavska, pokud nesplní své platební závazky

Gazprom.

Gazprom. Zdroj: Reuters

Gazprom.
Gazprom.
3
Fotogalerie

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom by mohla zcela zastavit dodávky plynu do Moldavska, pokud tato země do 20. října nesplní své platební závazky. Oznámila to firma s tím, že si vyhrazuje právo kdykoliv smlouvu o dodávkách anulovat.

Moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu už v pátek oznámil, že Gazprom sdělil Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky o zhruba 30 procent. Gazprom dnes uvedl, že byl tento měsíc nucen snížit dodávky do Moldavska zhruba o třetinu na 5,7 milionu krychlových metrů denně, protože mu ukrajinská firma Naftogaz odmítla poskytnout dostatečnou tranzitní kapacitu.

Síkela: Ruský plyn k nám už neteče, přesto ho máme dost

Video placeholde
Síkela: Ruský plyn k nám už neteče, přesto ho máme dost • ČTK

Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová opakovaně odsoudila válku Moskvy proti Ukrajině a usiluje o členství své země v Evropské unii. Kritici jí vyčítají, že měla vyjednat lepší dohodu o dodávkách plynu s Ruskem, které je hlavním dodavatelem této suroviny do Moldavska. Minulý měsíc v moldavském hlavním městě Kišiněvě několik tisíc lidí demonstrovalo za demisi prozápadní vlády.