Kariéra rychlá jako cesta na Moskvu. Kuchař a řezník Prigožin vydělal miliardy díky Putinovi

Pofidérní figura ruského byznysu, symbol kremelského klientelismu a zřejmě nejvýraznější tvář ruské agrese na Ukrajině, to vše je Jevgenij Prigožin.

Pofidérní figura ruského byznysu, symbol kremelského klientelismu a zřejmě nejvýraznější tvář ruské agrese na Ukrajině, to vše je Jevgenij Prigožin. Zdroj: Profimedia

Někdejší strategicky a byznysově unikátně plodné spojenectví mezi Vladimirem Putinem a Jevgenijem Prigožinem vzalo zřejmě definitivně za své. Prigožin se svými žoldáky vyrazil na Kreml, ten mu zase za ozbrojenou vzpouru slíbil zřejmě doživotní žalář. Pofiderní figura ruského byznysu, symbol kremelského klientelismu a zřejmě nejvýraznější tvář ruské agrese na Ukrajině, vyrostla primárně díky úzkým vazbám na Putina. S tím se seznámil ve své luxusní petrohradské restauraci jen nedlouho poté, co byl propuštěn z vězení.

Píše se rok 1990, Jevgenij Prigožin po devíti letech opouští vězení a zakládá si stánek s občerstvením. Od té chvíle jeho obchodní aktivity nabírají pozoruhodné tempo. Prigožin záhy stojí u zrodu sítě supermarketů, geniálním tahem bylo ale až otevření luxusní restaurace v Petrohradu.

Tu si oblíbila tamní smetánka a několikrát ji navštívil i Vladimir Putin, s kterým se sblížil. Prigožin následně získal z Kremlu řadu zakázek na VIP služby, otevřel restauraci v budově parlamentu. Díky tomu si vybudoval vazby na mnohé vlivné lidi v Rusku, čehož podle médií dokázal využívat ve svůj prospěch.

Kdo jsou wagnerovci?

Video placeholde
Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci • Videohub

Dnes dvaašedesátiletý Prigožin takto odstartoval kariéru, která mu vynesla desítky miliard. Krom toho, že vlastní síť restaurací, ovládá i cateringovou firmu Concord Catering a firmu Concord Management and Consulting, jejímž prostřednictvím řídí společnost zabývající se internetovými aktivitami proti Západu.

Například dlouhodobě patří k hlavním dodavatelům jídel do školních jídelen, díky čemuž získal přezdívku Putinův kuchař. Deník MfDnes letos v únoru uvedl, že na státních zakázkách vydělal loni Prigožin v přepočtu rekordních téměř 30 miliard korun, což je zhruba polovina toho, co si jeho firmy vydělaly celkem v letech 2011 až 2021.

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Nejsou to ale zdaleka jen talíře, co Prigožina živí. Během let se díky konexím pustil do celé plejády různých byznysů. V rodném Petrohradu má podle médií příjmy zejména z developmentu a pronajímání nemovitostí. V zahraničí pak napříč světem vydělává na žoldnéřských misích jím ovládané Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) soukromé vojenské společnosti. 

Právě díky Wagnerově armádě se Prigožin stal jednou z hlavních tváří ruské agrese proti Ukrajině. Je častým kritikem ruského vojenského velení, které obviňuje z neschopnosti. Naopak výsledky své žoldnéřské armády, do které zapojil i vězně z ruských věznic, mnohdy nadsazuje.

Během současné války na Ukrajině Prigožin patří k nejaktivnějším podporovatelům ruské agrese, často vyzýval k razantním akcím a Ukrajině vyhrožoval tvrdým postupem. Často však také ostře kritizoval ruské vojenské i politické špičky.

Prigožin je na sankčním seznamu Západu od dob anexe Krymu v roce 2014. Je terčem unijních sankcí i v souvislosti s působením jeho žoldnéřské skupiny v dalších zemích včetně Libye či Sýrie. Jeho dřívější žalobu proti zařazení na seznam unijní soud zamítl. Na listině figuruje také několik předních členů skupiny, ale i Prigožinova žena a syn. Americká FBI Prigožina zařadila na svůj seznam hledaných zločinců a vypsala odměnu na jeho dopadení.