Kdybychom Ukrajině nedali zbraně, máme Rusy za pět let v Brně, říká spoluautor akce Dárek pro Putina

Video placeholde

Opovrhovat zbraněmi lze do té doby, dokud nejsou potřeba, říká spoluautor iniciativy Dárek pro Putina Martin Ondráček. Pokud bychom ruské invazi nečinně přihlíželi, tak bychom podle něj dosáhli toho, že Rusové budou stát na hranicích se Slovenskem. „A za pět let je máme v Brně,“ má jasno Ondráček. Plánuje proto další sbírku na nákup vojenské techniky pro ukrajinskou armádu. Poslechněte si rozhovor v novém dílu pořadu Prostor X.

Během tři čtvrtě roku fungování se iniciativě Dárek pro Putina podařilo vybrat na účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR 362 milionů korun. Za tuto částku byl mimo jiné pořízen pro účely ukrajinské armády zmodernizovaný tank T-72 nazvaný Tomáš, systém protivzdušné obrany Viktor, terénní sanitka nebo české drony. A na spadnutí je nákup další, ze strategických důvodů blíže nespecifikované zbraně. I ta bude mít své jméno. „Když se o to zajímáte a začnete se bavit s lidmi, kteří zbraně vyrábějí a distribuují, tak zjistíte, že nejsou a situace je poměrně kritická,“ říká Martin Ondráček, který stojí za úspěchem e-shopu, jehož prostřednictvím je možné přispívat.

Přiznává přitom, že nedostatek armádní techniky a výzbroje, na které existují pořadníky, pro něj nebyl jediným překvapivým zjištění. Tou byla i cena jednotlivých zbraní, jež ukazuje, že válka je hodně drahá věc. „Je zajímavé, že spousta lidí v tomhle národě, který si dává dobrovolně mučivá přízviska jako holubičí povahy a nikdy jsme nic nevyhráli, to má v hlavě srovnané tak, že zbraně jsou docela důležité a že je fajn na ně přispívat, protože je zcela evidentní, a ta válka to ukazuje, že bez zbraní mír nikdy nenastane,“ říká Ondráček. 

Pořad Prostor X vychází na Reflex.cz >>>