Kyjev dostane od Francie průzkumná vozidla AMX-10 RC

Lehké obrněné průzkumné vozidlo AMX-10 RC

Lehké obrněné průzkumné vozidlo AMX-10 RC Zdroj: profimedia.cz

Lehké obrněné průzkumné vozidlo AMX-10 RC
2
Fotogalerie

Francie poskytne Ukrajině lehká obrněná průzkumná vozidla AMX-10 RC, oznámil Elysejský palác po telefonátu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Počet vozidel a termín jejich dodání zatím není jasný, píše agentura Reuters.

„Bude to poprvé, co budou na podporu ukrajinské armády dodána obrněná vozidla západní výroby,“ uvedl nejmenovaný zástupce Elysejského paláce. Zelenskyj uvedl, že Macronovi za přislíbenou dodávku děkuje, a dodal, že Ukrajina a Francie se dohodly na dalším posilování ukrajinských obranných kapacit.

AMX-10 RC je čtyřmístné průzkumné vozidlo nebo stíhač tanků, kterých měla francouzská armáda v roce 2021 podle ministerstva obrany k dispozici 247. Poprvé byla vozidla uvedena do služby v roce 1981.

VIDEO: Frontová linie u Bachmutu

Video placeholde
• Twitter

Ukrajina, která od loňského února čelí ruské invazi, západní partnery opakovaně žádá o těžší bojová vozidla západní výroby, například německé tanky Leopard.

Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu při své návštěvě Kyjeva na konci prosince ujistil Zelenského, že „podpora Francie neochabne“. Co se týče vojenské podpory Ukrajiny, zaujímá Francie podle prosincového žebříčku kielského hospodářského institutu IfW mezi státy desátou příčku, mimo jiné za Británií, Polskem, Německem, ale i Českem. Vojenskou podporu Kyjevu zajišťují převážně Spojené státy, podotýká agentura AFP.