Mezi známými padlými ruskými vojáky na Ukrajině je dvacet procent důstojníků 

Válka na Ukrajině: Zničené ulice Kyjeva (5.4.2022)

Válka na Ukrajině: Zničené ulice Kyjeva (5.4.2022) Zdroj: Reuters

V Rusku každý den pohřbívají vojáky, kteří zahynuli na Ukrajině, napsala ruská služba BBC. Britská veřejnoprávní stanice zároveň zanalyzovala dostupné informace o padlých ruských vojácích a dospěla k závěru, že zhruba 20 procent identifikovaných zabitých členů ruských ozbrojených sil jsou důstojníci.

Ruské ministerstvo obrany naposledy 25. března připustilo 1351 zabitých vojáků na Ukrajině. Ukrajinská armáda uvádí výrazně vyšší počet ruských ztrát, a sice přes 18 600 vojáků.

Ruské oficiální zdroje - mezi něž patří zejména regionální představitelé nebo místní média - zveřejnily k 5. dubnu jména přinejmenším 1083 zabitých vojáků, píše BBC. Z nich podle ní bylo 217 důstojníků, v hodnostech od podporučíka po generála. Podobný trend přitom stanice zaznamenala i při své první podobné studii - tehdy bylo mezi 557 identifikovanými zabitými 109 důstojníků.

Tak vysoký počet vyšších hodností nicméně neznamená, že každý pátý zabitý Rus na bojišti byl důstojník, upozorňuje BBC. Tradičně se těla padlých velitelů v ruské armádě snaží posílat domů přednostně a jejich úmrtí se častěji oznamuje veřejně, poznamenal Samuel Cranny-Evans z britského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI).

„V minulých konfliktech věnovala ruská armáda větší pozornost evakuaci těl mrtvých důstojníků. A níže postaveným členům armády se dostalo po smrti menší pozornosti. Důstojníci přitom opravdu tvoří páteř ruských ozbrojených sil,“ míní expert. Zatímco v armádách členských zemí NATO je podle BBC řada úkolů na bojišti svěřena četařům, desátníkům a dalším nižším hodnostem, v ruské armádě mohou podobná rozhodnutí činit důstojníci s hodností minimálně poručíka.

„Ruští důstojníci zajišťují taktické vedení a výcvik pro své čety, roty nebo prapory. Četaři v ruské armádě nejčastěji obsluhují techniku nebo plní rozkazy, tedy nikomu nevelí. To znamená, že důstojníci jsou nuceni převzít více velitelských funkcí v první linii. Proto je u ruského důstojníka větší šance, že zemře v boji, než u jeho protějšků v řadě jiných armád,“ dodal Cranny-Evans.

Seznamy na Ukrajině zabitých ruských důstojníků obsahují deset plukovníků, 20 podplukovníků, 31 majorů a 155 nižších důstojníků (v hodnostech od podporučíka po kapitána), píše BBC. Ukrajina tvrdí, že po invazi zemřelo už sedm ruských generálů, Rusko potvrdilo pouze smrt generálmajora Andreje Suchoveckého.

BBC dále upozorňuje například na to, že přibližně 15 procent identifikovaných zabitých vojáků připadá na výsadkáře. Experti soudí, že výsadkáři jsou hojně využíváni k úkolům, které by mohla plnit pěchota. Ruští vojenští velitelé však dávají přednost výsadkovým jednotkám, protože jsou obecně lépe fyzicky i morálně vycvičené. Ve většině veřejně známých případů zabitých vojáků se jejich pozůstatky dostaly domů dva až tři týdny po smrti, dodala BBC, která zároveň připomněla tvrzení některých ukrajinských představitelů a svědků, že ruská armáda při ústupu nechává těla svých mrtvých vojáků za sebou.

Prezident Zelenskyj navštívil válkou zničená města

Video placeholde
Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody • reuters