Miliardáři Dědek a Winkler vyzývají k vojenskému zásahu NATO na Ukrajině

Dalibor Dědek, Jablotron

Dalibor Dědek, Jablotron Zdroj: Michael Tomeš, E15

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.
Předseda představenstva skupiny RSJ Libor Winkler.
Předseda představenstva skupiny RSJ Libor Winkler.
Předseda představenstva skupiny RSJ Libor Winkler.
Předseda představenstva skupiny RSJ Libor Winkler.
10
Fotogalerie

Miliardář a spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek založil novou mezinárodní iniciativu, která si klade za cíl dosáhnout vojenského zásahu NATO na podporu Ukrajiny, minimálně vyhlášení bezletové zóny nad ukrajinským územím. Výzvu podpořil také spolumajitel investiční skupiny RSJ Libor Winkler.

Čeští podnikatelé volají po důraznějším vojenském zapojení západních zemí do dění na Ukrajině. V čele mezinárodní výzvy "We must act", která směřuje do celého světa, je Dalibor Dědek. 

„Naším cílem je, aby Západ nenechal dál umírat Ukrajince a pomohl jim vojensky, alespoň vyhlášením a vynucením bezletové zóny,“ říká Dalibor Dědek. A dodává vzpomínku na ruskou okupaci z roku 1968.

„Když mi bylo jedenáct, přepadly nás ruské tanky. Nikdy nezapomenu ten pocit. Teď mám ale pocit ještě horší. Cítím vinu, že jsem součástí světa, který, ač mohl, nezastavil ruskou invazi na Ukrajině. Rusové pochodují na západ, bezhlavě zabíjejí ženy a děti. A my asi čekáme na to, až dopadnou granáty na Polsko nebo jinou členskou zemi,“ tvrdí Dědek, který je dle nejnovějšího žebříčku miliardářů Elita byznysu publikovaném v magazínu E15 na 59. pozici s celkovým jměním sedm miliard korun.

Video placeholde
NATO - jak funguje a pomáhá? • Videohub

Za výzvou vedle Dědka a Winklera stojí egyptolog a archeolog Miroslav Bárta či jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Než zafungují sankce, tak bude ukrajina v troskách. Něco je nutné udělat. To, co se udělalo doteď, má velké zpoždění,“ řekla E15.cz Dana Drábová. 

Iniciativu ve středu v Praze představil také senátor a pravděpodobný prezidentský kandidát Marek Hilšer. Kampaň má v první fázi sdružit příznivce, kteří mají stejné smýšlení. Následně se počítá s možnými manifestacemi příznivců v jednotlivých zemích, tak aby byl záměr efektivně prosazen.