Moskevská burza zůstává zavřená, ruská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 20 procent

Sídlo ruské centrální banky

Sídlo ruské centrální banky Zdroj: Reuters

Budovy po raketovém útoku na město Kyjev
Budovy po raketovém útoku na město Kyjev
Budovy po raketovém útoku na město Kyjev
Budovy po raketovém útoku na město Kyjev
Následky bojů v Kyjevě
12
Fotogalerie

Ruský rubl klesl po vyhlášení západních ekonomických sankcí proti Rusku o téměř 30 procent na nové historické minimum vůči americkému dolaru. Ruská centrální banka oznámila, že zvyšuje základní úrokovou sazbu z 9,5 procenta na 20 procent. Moskevská burza dnes neotevře.

Moskevská akciová burza původně oznámila, že dnes začne obchodovat později. Později centrální banka uvedla, že burza dnes vůbec neotevře. Obchodovat se nebude ani na trhu s finančními deriváty.

Centrální banka uvedla, že svým rozhodnutím o zvýšení sazeb reaguje na riziko devalvace rublu a vyšší inflace. Banka spolu s ministerstvem financí rovněž nařizují firmám, aby prodaly 80 procent svých příjmů v cizích měnách.

Dolar se ráno prodával až za 119 rublů, zatímco v pátek kurz obchodování oficiálně končil na hodnotě kolem 83 rublů za dolar.

Sankce západních zemí proti Rusku přijaté kvůli jeho útoku na Ukrajinu zahrnují odpojení vybraných ruských bank od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Podle BBC Rusové čekají dlouhé fronty před bankami v obavách, že jim přestanou fungovat bankovní karty nebo že bude stanoven limit na množství hotovosti, kterou si budou moci vybrat.

Dění na Ukrajině sledujete ONLINE >>>

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub