Po vraždách civilistů je město Buča pro Ukrajince nová Srebrenica. Západ masakr odsoudil

Video placeholde
Katastrofa ve městě Buča: Těla se válí po ulicích
Miny, které po sobě nechali Rusové v Buče
Ukrajinští vojáci pokračují v prohledávání osvobozené Buči
Následky nočních bojů v městě Buča na předměstí Kyjeva
Zničený ruský konvoj vojenské techniky v obci Buča u Kyjeva.
6
Fotogalerie

Zprávy a fotografie dokládající vyvraždění stovek civilistů v ukrajinském městě Buča vyvolaly pobouření u ukrajinských i západních představitelů. Ministerstvo obrany v Kyjevě označilo Buču za „novou Srebrenicu“, kterou spáchala ruská okupační vojska. Za zvěrstva považují události ve městě severozápadně od ukrajinské metropole mimo jiné zástupci Evropské unie, Německa, Británie a Česka.

Některé z obětí mají svázané ruce za zády, ulice města jsou poseta těly, napsalo ministerstvo na Twitteru. Starosta města Anatolij Fedoruk řekl, že bylo zabito přes 300 lidí. Do společného hrobu už muselo být ve městě uloženo 280 těl, dodal. V nezahrnutém hromadném hrobu u kostela byly vidět kusy těl, ruce, nohy, píší zpravodajové z místa. Mezi mrtvými je podle starosty i čtrnáctiletý chlapec. Těla se neodklízela kvůli tomu, že pod některými byly nastražené miny.

„Parchanti,“ rozplakal se agentury podle Reuters 66letý Vasilij vzteky při pohledu na více než desítku těl ležících na silnici před jeho domem. Po jeho levici leželo na okraji trávníku vedle jízdního kola tělo muže se zažloutlou tváří a zapadlýma očima. Další ležel uprostřed silnice, pár metrů od vchodu do domu. Vasilij uvedl, že jde o kmotra jeho syna, jeho celoživotního přítele.

Katastrofa ve městě Buča: Těla se válí po ulicíchKatastrofa ve městě Buča: Těla se válí po ulicích | Profimedia.cz

Dosud nepohřbení mrtví v Buče na sobě nemají uniformy. Jsou to civilisté s koly, někteří ve ztuhlých rukách stále svírají tašky s nákupem. Mnozí jsou zjevně mrtví mnoho dní.

Osmdesátiletá Maria Dabižeová podle nedělníku The Sunday Times řekla, že jejím sousedům v nedalekém úhledném cihlovém domě ruští vojáci svázali ruce a nohy a zabili je. Ukrajinští vojáci našli v její ulici ve sklepě osmnáct mrtvých těl mužů, žen i dětí. Těla byla zohavena.

Ukrajinští vojáci pokračují v prohledávání osvobozené BučiUkrajinští vojáci pokračují v prohledávání osvobozené Buči | ČTK / AP / Vadim Ghirda

„Našli jsme tam osmnáct těl,“ uvedl třiapadesátiletý voják územní obrany Serhij Torovyk. „Mučili je. Někteří měli uřezané uši, jiní vytrhané zuby. Byly tam i děti staré čtrnáct až šestnáct let a nějací dospělí,“ dodal. „Ruští vojáci jsou horší než zvířata. Zvířata takové věci nedělají. Neměli bychom brát zajatce. Musí zemřít. Musí být zničeni,“ prohlásil.

„Masakr v Buče byl úmyslný. Rusové chtějí zlikvidovat co nejvíce Ukrajinců. Musíme je zastavit a vyhnat. Žádám nové zničující sankce G7 TEĎ,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Žádá embargo na vývoz ruské ropy, plynu a uhlí, uzavření všech přístavů pro ruská plavidla a zboží a odpojení všech ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Se zostřením sankcí vyjádřili souhlas mimo jiné šéf Evropské rady Charles Michel či německý vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck, kteří vraždění civilistů ostře odsoudili.

Podobně reagovala také britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Uvedla, že zodpovědné osoby by měly být pohnány před Mezinárodní trestní tribunál v Haagu. „Zvěrstva v Buče a v dalších ukrajinských městech mě děsí. Zprávy o tom, že ruské síly útočí na nevinné civilisty, jsou odporné," napsala britská ministryně na Twitteru.

„Británie spolupracuje s dalšími zeměmi na shromažďování důkazů a podporuje vyšetřování válečných zločinů Mezinárodním trestním soudem. Odpovědné osoby budou pohnány k odpovědnosti,“ doplnila.

Zničený ruský konvoj vojenské techniky v obci Buča u Kyjeva.Zničený ruský konvoj vojenské techniky v obci Buča u Kyjeva. | Reuters

„Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Ruské ministerstvo obrany se k incidentu v Buče oficiálně nevyjádřilo. Na komunikační platformě Telegram však zveřejnilo příspěvek, podle kterého jsou zprávy o masakru podvrh.

Na severu Ukrajiny se ruské jednotky pomalu stahují. Situace na východě země však zůstává velmi vážná, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko podle něj chystá nové vojenské údery v Donbasu a Charkově.