Předsedkyně Evropské komise Leyenová a šéf diplomacie Borrell tento týden vyrazí do Kyjeva

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zhodnotila stav Unie.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zhodnotila stav Unie. Zdroj: Reuters

Joseph Borrell
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zhodnotila stav Unie.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zhodnotila stav Unie.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová, předsedkyně EK
6
Fotogalerie

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell tento týden vyrazí do Kyjeva, kde se setkají s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Oznámil to dnes mluvčí unijní exekutivy. Špičky EU se podle něj s ukrajinským lídrem setkají před dárcovskou konferencí pro Ukrajinu, která bude v sobotu ve Varšavě.

EU podporuje Kyjev v obraně proti ruské invazi finančně, dodávkami zbraní či zaváděním protiruských sankcí, k přímé schůzce s prezidentem obléhané země se však její lídři až do minulého týdne neodhodlali.

Do Kyjeva v polovině března vyrazili premiéři Česka, Polska a Slovinska Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša, na které v pátek jako první šéfka institucí EU navázala předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Video placeholde
Vladimir Vladimirovič Putin • Videohub

Právě Janša již v pondělí uvedl, že se tento týden za Zelenským vypraví i předsedkyně unijní exekutivy. Dnes to potvrdil její mluvčí Eric Mamer. Datum návštěvy nespecifikoval, pouze doplnil, že to bude před sobotní konferencí.