Rusko propašovalo z Ukrajiny do zahraničí obilí za půl miliardy dolarů

Vývoz obilí z Ukrajiny probíhá již i legální cestou, Rusové ale obilí z okupovaných území stále pašují

Vývoz obilí z Ukrajiny probíhá již i legální cestou, Rusové ale obilí z okupovaných území stále pašují Zdroj: Reuters

Rusko na Ukrajině ukradlo obilí nejméně za 530 milionů dolarů (asi 13 miliard korun). Zjistila to agentura AP při společném vyšetřování s investigativním projektem Frontline americké stanice PBS. Ze satelitních snímků a dat z námořních radiových transpondérů vyplývá, že přes 30 lodí podniklo více než 50 plaveb, při nichž přepravilo obilí z Ruskem obsazených územích na Ukrajině do přístavů v Turecku, Sýrii, Libanonu a dalších zemí.

Když v Libanonu v létě zakotvila nákladní loď Laodicea, ukrajinští diplomaté uvedli, že přepravuje obilí ukradené Ruskem. Moskva toto obvinění označila za nepravdivé a neopodstatněné. Moskvě dal za pravdu také libanonský generální prokurátor a dovolil, aby z lodi byly vyloženy tisíce tun ječmene a mouky.

Podle společného vyšetřování AP a Frontline je ale loď Laodicea součástí sofistikovaného pašeráckého schématu řízeného Ruskem. Do operace, která pomáhá financovat ruskou válku na Ukrajině, jsou zapojeni bohatí podnikatelé i státem vlastněné společnosti z Ruska a Sýrie.

Krádež obilí by podle odborníků mohla být válečným zločinem. Rusko nejen vyváží obilí z ovládnutých ukrajinských oblastí, ale také útočí na zemědělská zařízení na územích pod kontrolou Kyjeva. Znehodnocuje tak potraviny, žene jejich cenu nahoru a také omezuje vývoz obilí z Ukrajiny, které se přezdívá obilnice Evropy.

„Není to nic jiného než drancování a plenění, což je podle mezinárodního vojenského práva trestný čin,“ sdělil právník David Crane, který se v minulosti podílel na vyšetřování mnoha mezinárodních válečných zločinů. Rusové mají podle něj „povinnost zajistit, aby bylo o civilisty postaráno“. „Ne je připravovat o možnost obživy,“ řekl také Crane.

Proprašované obilí se někdy překládá přímo na moři, aby se zakryl jeho původ. Velké nákladní lodi se na otevřeném moři setkávají s menšími plavidly, které vyvážejí obilí z přístavů na Ruskem okupovaném ukrajinském poloostrově Krym. Velké lodi pak obilí vezou do Egypta, Libye, Iráku nebo Saúdské Arábie.