USA uvažují o pravidelných platbách Ukrajině. Tlačí na EU, aby přispívala v obdobné výši

Výstava zničené ruské vojenské techniky v centru Kyjeva

Výstava zničené ruské vojenské techniky v centru Kyjeva Zdroj: Reuters

Spojené státy jsou připraveny začít Ukrajině posílat pravidelný finanční příspěvek ve výši 1,5 miliardy dolarů měsíčně, píše agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Washington zároveň vyvíjí nátlak na Evropskou unii, aby vůči Kyjevu přijala obdobný závazek.

Administrativa prezidenta Joea Bidena minulý týden schválila granty ve výši 4,5 miliardy dolarů, které má Kyjev dostat během zbývajících tří měsíců tohoto roku. Poté hodlá přejít na pravidelné měsíční příspěvky. USA mezitím jednají s představiteli EU a tlačí na Evropu, aby se také zavázala k obdobným pravidelným příspěvkům. Americký Kongres, který musí schválit dlouhodobou americkou pomoc, přitom očekává, že spojenci USA se na pomoci Ukrajině začnou podílet více než dosud, uvedl jeden ze zdrojů Bloombergu.

Následky bojů v Charkovské oblasti:

Video placeholde
Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku • Reuters

Mezinárodní měnový fond v minulosti vyčíslil, že válčící Ukrajina potřebuje na zajištění svých základních potřeb a udržení ekonomiky země v chodu každý měsíc zhruba pět miliard dolarů. Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko uvedl, že zatímco v srpnu Kyjev obdržel ze zahraničí finanční pomoc v souhrnné výši 4,7 miliardy dolarů, v září už to byly jen dvě miliardy dolarů.

Členské státy EU se přitom ještě definitivně nedohodly na tom, jak si mezi sebe rozdělí příspěvek ve výši devět miliard eur, který Ukrajině slíbily na zasedání Evropské rady letos v květnu. V létě EU Kyjevu poslala první miliardu eur, dalších pět miliard eur bylo definitivě schváleno, ale Ukrajina je ještě nedostala. O zbylých třech miliardách eur se stále jedná, spory se vedou mimo jiné o tom, zda mají být Ukrajině vyplaceny ve formě grantu, nebo jako půjčka.

V první polovině roku EU Ukrajině půjčila dohromady 1,2 miliardy eur, další miliardy eur zaplatila za dodávky zbraní válčící zemi.

Lídři členských zemí EU mají o další pomoci Kyjevu diskutovat tento týden na summitu v Praze v rámci jednání o návrhu rozpočtu EU na příští rok. Ten na pomoc Ukrajině vyčleňuje 38 miliard eur, diplomaté připravující podklady na jednání nicméně uvádějí, že očekávané příspěvky jednotlivých členských států dají dohromady sumu přibližně odpovídající předpokládaným pravidelným americkým grantům.