Rusko válku na Ukrajině nemůže vyhrát, Ukrajinci zažívají peklo, uvedl generální tajemník OSN

Generální tajemník OSN António Guterres.

Generální tajemník OSN António Guterres. Zdroj: Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres.
2
Fotogalerie

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k okamžitému ukončení války, kterou Rusko před měsícem zahájilo invazí na Ukrajinu. V této souvislosti uvedl, že Ukrajinci čelí "živoucímu peklu" a že Rusko válku nemůže vyhrát a bude muset usednout k jednacímu stolu. Informují o tom zahraniční agentury.

„Pokračování války na Ukrajině je morálně nepřípustné, politicky neobhajitelné a vojensky nesmyslné,“ řekl Guterres novinářům v New Yorku.

Válku Guterres označil za „absurdní“ a dodal, že ji Rusko svou agresí nemůže vyhrát. I v případě pádu ukrajinského přístavního města Mariupolu podle Guterrese „Ukrajinu nelze dobýt město po městu, ulici po ulici, dům po domu“. „Tuto válku nelze vyhrát. Dříve nebo později budete muset přejít z bojiště k mírovému stolu,“ citovala jej agentura DPA.

Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci

Video placeholde
• Videohub

Guterres vyzval k okamžitému příměří a zopakoval, že ruská válka je nelegitimní, porušuje Chartu OSN a způsobila otřesné utrpení. Od začátku ruské invaze 24. února podle Guterrese uprchlo ze svých domovů zhruba deset milionů Ukrajinců. Generální tajemník OSN zároveň poznamenal, že důsledky konfliktu jsou pociťovány po celém světě vzhledem k prudce rostoucím cenám potravin, energií a hnojiv, což podle něj může přerůst v globální potravinovou krizi.

Rusko svůj útok na Ukrajinu označuje za „zvláštní vojenskou operaci“ s cílem zničit ukrajinskou vojenskou infrastrukturu. Ukrajina a její západní spojenci Moskvu obvinili z bezohledných útoků na civilisty. To Moskva popírá.