Ruský postup na východě Ukrajiny je pomalejší, ale rozvážnější, tvrdí experti

Rusové v Mariupolu. (23.4.2022)

Rusové v Mariupolu. (23.4.2022) Zdroj: ČTK / AP / Alexei Alexandrov

Zkáza Mariupolu na leteckých snímcích. (24.4.2022)
Zkáza Mariupolu na leteckých snímcích. (24.4.2022)
Zkáza Mariupolu na leteckých snímcích. (24.4.2022)
Zkáza Mariupolu na leteckých snímcích. (24.4.2022)
5
Fotogalerie

Rusko v ofenzivě na východě Ukrajiny postupuje pomaleji, ale metodičtěji, píše ve své zprávě z 26. dubna americký Institut pro studium války (ISW). Je tomu tak alespoň na linii mezi městy Izjum a Rubižne, kde ruské oddíly postupují v bližší vzdálenosti od sebe, což jim umožňuje navzájem si poskytovat strategickou podporu.

Ruský postup u Izjumu těží z toho, že ukrajinské obranné pozice nebyly tak dobře připravené na útok směrem od Charkova na Donbas. Naproti tomu na donbaské linii dotyku budovali Ukrajinci své obranné pozice od roku 2014 a ruské armádě se nepodařilo je prorazit.

Podle ISW není jasné, jak daleko se ruským jednotkám podaří dojít, a zda se jim podaří obklíčit větší počet ukrajinských obránců.

V Mariupolu podle zprávy ISW „ukrajinské jednotky stále drží důležité pozice i mimo ocelárny Azovstal“ a boje pokračují navzdory Putinovu tvrzení, že město je kromě izolovaných oceláren plně pod kontrolou ruských jednotek.

Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů

Video placeholde
• Videohub

ISW také upozornil, že se Rusko může pokusit destabilizovat Moldavsko skrze operace pod falešnou vlajkou v Podněstří. Tamní úřady oznámily, že v noci na dnešek byla ostřelována vesnice Cobasna (Kolbasna) u hranic s Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že se situaci snaží destabilizovat ruské tajné služby.

Operace pod falešnou vlajkou mohou být přípravou na situaci, kdy Podněstří požádá Rusko o ochranu a „Putin se může pokusit poslat další jednotky nebo techniku do tohoto regionu“, píše se ve zprávě.

Objevují se náznaky, že se ruské jednotky na okupovaném ukrajinském území chystají vyhlásit referenda o vyhlášení lidových republik. Podle ISW mohou znamenat, že se Putin chystá k oslavám konce druhé světové války 9. května oznámit vznik nových nezávislých lidových republik po vzoru Luhanské a Doněcké lidové republiky.