Rusové brzdí vývoz obilí z Ukrajiny pro deset milionů lidí, říká Zelenskyj

Inspekce lodi s ukrajinským obilím.

Inspekce lodi s ukrajinským obilím. Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes obvinil Rusko, že úmyslně zdržuje plavbu lodí, které mají vyvézt do světa obilí z ukrajinských přístavů, a uměle tak vytvořilo frontu, ve které je už na 150 plavidel. „Ruská brzda“ podle Zelenského zavinila, že Ukrajina nemohla vyvézt asi tři miliony tun obilí, které by stačilo nakrmit deset milionů lidí. Ruským cílem je podle prezidenta přimět statisíce lidí, aby jako migranti hledali útočiště v Turecku a v Evropě.

Ukrajina patří mezi hlavní světové exportéry obilí, na dodávkách jsou závislé některé chudší země v Africe a na Blízkém východě. Na Ukrajinu podle BBC připadá 42 procent slunečnicového oleje, 16 procent kukuřice a devět procent pšenice prodávaných na světovém trhu.

Na konci července se strany v Istanbulu dohodly na podmínkách obnovy přepravní trasy přes Černé moře. V Istanbulu bylo vytvořeno monitorovací centrum, aby dohlíželo na plnění těchto podmínek. Na základě dohody, která měla platit 120 dnů, vyplula první loď s nákladem ukrajinské kukuřice z Oděsy 1. srpna.

„V těchto týdnech se situace okolo exportu obilí stále více vyhrocuje. Nepřítel dělá vše pro to, aby zpomalil náš vývoz potravin. Soudím, že Rusko těmito kroky naprosto vědomě rozdmýchává potravinovou krizi, aby byla stejně palčivá jako v prvním pololetí,“ řekl Zelenskyj ve večerním projevu podle listu Ukrajinska pravda. „K dnešnímu dni více než 150 lodí čeká ve frontě, aby splnily smluvní závazky o dodávkách naší zemědělské produkce. Je to umělá fronta. Vznikla jen proto, že Rusko vědomě zdržuje plavbu,“ zdůraznil.

Šéf státu uvedl, že Rusko tak brzdí vývoz zemědělských výrobků do Egypta, Tuniska, Alžírska, Maroka, Libanonu, Iráku, Číny, Bangladéše a Indonésie. „Naši partneři, OSN, Turecko a další, byli plně informováni o této situaci,“ dodal.

„Ruská brzda“ podle Zelenského způsobila, že Ukrajina nemohla vyvézt asi tři miliony tun obilí, které by stačilo nakrmit deset milionů lidí. „Rusko dělá vše pro to, aby se přinejmenším statisíce těchto lidí staly vynucenými migranty, kteří budou hledat útočiště v Turecku či ve státech Evropské unie, jinak zahynou hlady. Musíme s partnery udělat vše, aby se dohoda o exportu obilí nejen zachovala, ale aby fungovala na sto procent,“ zdůraznil šéf ukrajinského státu.

Kvůli ruské agresi bylo v ukrajinských přístavech podle Kyjeva zablokováno na 20 až 25 milionů tun obilí. Některé přístavy zaminovaly ukrajinské jednotky kvůli obavám z vylodění ruských jednotek, přepravní trasu ohrožovaly i operace ruského námořnictva.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes novinářům řekl, že nevidí překážky pro prodloužení červencové dohody, díky které bylo podle něj vyvezeno osm milionů tun obilí. „Neexistuje žádná překážka pro prodloužení exportní dohody. Viděl jsem to při rozhovorech, které jsem včera večer vedl s (ukrajinským prezidentem Volodymyrem) Zelenským, a také při rozhovorech, které jsem (minulý týden) vedl s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem,“ citovala Erdogana televize NTV.