Ukrajina odmítá neutralitu, jak ji navrhuje Rusko. Žádá silné bezpečnostní záruky

Požár skladu v Charkově po zásahu ruskou střelou

Požár skladu v Charkově po zásahu ruskou střelou Zdroj: Reuters

Ukrajina při vyjednávání s Ruskem požaduje absolutní bezpečnostní záruky a odmítá model švédské či rakouské neutrality, oznámila ukrajinská prezidentská kancelář. O možnosti demilitarizace, která by zahrnovala zachování vlastní armády, ale odmítnutí cizích vojenských základen, hovořili mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a hlavní vyjednavač Moskvy v rozhovorech s Kyjevem Vladimir Medinskij

„Je to varianta, kterou v současnosti skutečně projednáváme a kterou vnímáme jako určitý kompromis,“ řekl Peskov na ranním tiskovém brífinku. S nabídkou demilitarizace po vzoru Švédska či Rakouska podle Medinského přišel Kyjev, ten však toto tvrzení popírá.

„Ukrajina je nyní ve stavu přímé války s Ruskem. Ten model proto může být jenom ukrajinský,“ uvedl jeden z ukrajinských vyjednavačů Mychajlo Podoljak v prohlášení zveřejněném prezidentskou kanceláří. Upřesnil, že Ukrajina chce od Ruska „absolutní bezpečnostní záruky“. Podle Kyjeva by se několik zemí mělo zavázat, že v případě ohrožení Ukrajiny budou napadení země aktivně předcházet.

Rakousko v roce 1955 vyhlásilo trvalou neutralitu a odmítlo se stát součástí vojenských bloků a politiky neutrality se drží i Švédsko. Ani jeden ze států není členem NATO.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Představitelé Ruska i Ukrajiny v posledních dnech opatrně hovořili o pokroku či záblesku naděje ve vyjednáváních. Možný kompromis zmínil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, v úterý i Podoljak. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zní postoje obou stran nyní realističtěji.

Peskov na brífinku hovořil i o sankcích, které Moskva v úterý uvalila na amerického prezidenta Joea Bidena a další čelní americké představitele. Potvrdil dřívější pozici ruského ministerstva zahraničí, podle kterého to neznamená konec oficiálních vztahů.

„Zavedení těchto sankcí neznamená odmítnutí kontaktu. V případě potřeby můžeme toto spojení obnovit,“ dodal Peskov.

Mluvčí novináře podle agentury TASS ujistil, že je ruský prezident Vladimir Putin v pořádku, ačkoliv pracuje dlouhé hodiny, často „od rána až pozdě do noci“. „Putinův emocionální stav je normální,“ řekl Peskov