Ukrajinci poprvé zničili ruský těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan

Těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan

Těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan Zdroj: profimedia.cz

Těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan
2
Fotogalerie

Ukrajinské armádě se v Donbasu na východě země poprvé podařilo zničit ruský těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan (česky Tulipán), oznámila agentura Unian s odvoláním na velení ukrajinských sil.

„Je to první dokumentárně potvrzené zničení samohybné zbraně této třídy, a to nejen v této válce, ale vůbec v moderních dějinách. Věřte ukrajinským ozbrojeným silám. Sláva Ukrajině,“ citovala agentura z komuniké.

Rusové, kteří své síly soustřeďují především na dobytí Severodoněcka, touto zbraní ráže 240 milimetrů podle ukrajinské agentury zničili most mezi Severodoněckem a Lysyčanskem, než se ukrajinským obráncům podařilo zjistit umístění těžkého minometu poblíž města Rubižne a zničit jej, což se stalo v sobotu.

Ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že k zaměření místa, kde se těžký samohybný minomet nacházel, „pomohli“ svými záběry ruští propagandisté.

Výbuch v ukrajinské Poltavě (20.5.2022)

Video placeholde
• Archiv Blesku

„Dík ruským propagandistům za pomoc při zaměření. Předvedli se a teď už není ani, co sbírat do pytlů. Tak dopadne každý!“ ohlásil Hajdaj v narážce na skutečnost, že ruská armáda své mrtvé balí do pytlů.

„Tulipán“ byl za komunismu zaveden i do výzbroje československé armády, patrně jen v počtu čtyř kusů. Do bojů byl nasazen v Afghánistánu a v Čečensku. Podle anglické verze internetové encyklopedie Rusové své minomety - nejtěžší zbraně svého druhu v současném světě - před několika lety modernizovali a zbývá jim devět kusů poté, co Ukrajinci u Rubižného jednu zbraň zničili. Dalších 410 kusů této zbraně má ale ruská armáda uloženo ve skladech.